ponedjeljak, 26. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

DEMOGRAFSKA OBNOVA

Za šest županijskih dječjih vrtića dodijeljeno 105 tisuća eura

Autor: Goran Šimunov

09.06.2023. 17:23
Za šest županijskih dječjih vrtića dodijeljeno 105 tisuća eura

Foto: DV RažanacDržavni ured za demografiju i mlade donio je Odluku o raspodjeli financijskih sredstava za projekte usmjerene na poboljšanje materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima u 2023. godini. Ovim natječajem kojim je za 126 dječjih vrtića dodijeljeno ukupno 1.061.782,40 eura (osam milijuna kuna), novac su za prijavljene projekte šest vrtića dobili i gradovi Benkovac i Obrovac te općine Preko, Ražanac, Stankovci i Poličnik, a ukupno se radi o 104.493,55 eura (787.307 kuna).


Državni ured za demografiju i mlade je za ovu namjenu u Državnom proračunu osigurao za 2023. godinu i za projekcije u 2024. i 2025. ukupni iznos od 2.654.456 eura (20 milijuna kuna).


Provedbom projekata Općine Preko i Općine Ražanac, kojima je Agencija za razvoj Zadarske županije Zadra Nova pružila svoju stručnu pomoć u pripremi projekata pod nazivom »Projekt ulaganja u objekt dječjeg vrtića«, pridonijet će se kvalitetnijem, ugodnijem i sigurnijem pružanjem usluge dječjeg vrtića, kako djeci tako i svim korisnicima prostora.


Bolja kvaliteta usluge i sigurnost
Ulaganjem u obnovu vanjskog terena i okoliša te dodatnim uređenjem igrališta Dječjeg vrtića Lastavica u općini Preko osigurat će se bolji materijalni uvjeti za djecu i djelatnike te će se doprinijeti kvaliteti usluge i sigurnosti dječjeg vrtića. Projekt je ukupne vrijednosti 21.406,25 eura, a odobreni iznos sufinanciranja iznosi 13.293,28 eura.Prema riječima načelnika Općine Preko Jure Brižića, projekt uređenja okoliša Dječjeg vrtića Lastavica u Preku obuhvaća obnovu vanjskih terena i okoliša, zamjenu dotrajale ograde, uređenje zidnih površina ograde i prilagodbu za crtanje u sklopu dječje igre, postavljanje novih metalnih dvorišnih vrata, vrtne drvene ostave za igračke i različiti pribor te postavljanje fiksne drvene nadstrešnice u dvorištu kako bi se djeci omogućila igra u hladovini za toplijih dana.


– Nakon kompletne obnove dječjeg vrtića u Preku i uvođenja cjelodnevnog i jasličkog programa, potom obnove i proširenja dječjeg vrtića u Ugljanu i uvođenja cjelodnevnog programa te uređenja okoliša i dječjeg igrališta u sklopu vrtića u Ugljanu, ovo je logičan nastavak brige za naše najmlađe, istaknuo je Brižić i dodao da će se uređenjem okoliša vrtića u Preku osigurati bolji uvjeti za djecu i djelatnike te doprinijeti kvaliteti usluge i sigurnosti dječjeg vrtića.


Zamjenom postojećih fiksnih modula i postavljanjem dodatnih te postavljanjem zaštitnih obloga na zidove Dječjeg vrtića Ražanac, kao i uređenjem vanjskog terena dječjeg igrališta značajno će se poboljšati uvjeti ovog vrtića, što je neophodno za poboljšanje kvalitete usluge, kao i pružanje sigurnih uvjeta za igru. Projekt je ukupne vrijednosti 21.844,94 eura, a odobreni iznos sufinanciranja iznosi 15.073,01 eura, dok će ostatak osigurati Općina.


Gradit će vrtić u Radovinu


– Javili smo se na natječaj kako bismo osigurali poboljšanje uvjeta u dječjem vrtiću, potom kako bi se kupila nova i zamijenila dotrajala igrala, kao i ugradile obloge na vanjski ogradni zid koji je nesiguran za djecu odnosno postojala je mogućnost da se u igri ozlijedi neko dijete. Kako bi se to spriječilo postavit će se gumirana obloga debljine 2,2 cm.Zadovoljni smo što smo dobili sredstva, a čiji iznos je maksimalan s obzirom na kategoriju razvijenosti naše općine, kaže načelnik Jordan dodajući kako je potpisivanje ugovora s predstavnicima Državnog ureda u srijedu 14. lipnja, a odmah nakon toga Općina ide u realizaciju projekta. U Dječji vrtić Ražanac upisano je 46 djece u dvije vrtićke skupine.


– Općina Ražanac priprema i natječaj za izgradnju novog vrtića u Radovinu koji bi pohađale dvije vrtićke i jedna jaslička skupina djece. Za potrebe izgradnje ovog vrtića dobili smo sredstva od 544.164 eura (4,1 milijun kn) iz NPOO-a. Priprema natječaja je u tijeku, raspisat će se u roku od mjesec dana.Ukupna vrijednost projekta je milijun eura, a Općina će sufinancirati razliku do punog iznosa izgradnje vrtića u Radovinu, najavio je načelnik Ražanca dodajući kako je jedini cilj ovih projekata dodatnog uređenja i izgradnje dječjih vrtića zadržavanje mladih obitelji te povećavanje broja stanovništva i djece.


Državni ured za demografiju i mlade je ovom Odlukom za projekte ulaganja u objekte dječjih vrtića dodijelio Gradu Benkovcu 28.220 eura (212.623,59 kn), Općini Stankovci 10.856,12 eura (81.442,88 kn), Gradu Obrovcu 13.166,24 eura (99.201,04 kn) i Općini Poličnik 9.000 eura (67.810,50 kn).