Nedjelja, 25. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Stručna suradnja

Za projekte suradnje hrvatskih i norveških institucija dodijeljeno 1,1 milijun eura

Autor: Portal ZL

21.03.2023. 19:59
Za projekte suradnje hrvatskih i norveških institucija dodijeljeno 1,1 milijun eura

Foto: Zadarska županijaU sklopu Fonda za bilateralne odnose u Zagrebu je  dodijeljeno 12 ugovora u vrijednosti od 1,1 milijun eura, a njima će se financirati stručna suradnja hrvatskih i norveških partnera.


Ugovore su korisnicima dodijelili ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić i veleposlanik Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Nj. E. Haakon Blankenborg.


Županu Zadarske županije Božidaru Longinu uručen je ugovor za projekt SAFE – Bilateral cooperation in the field of sustainable upcycling of by-products in the fields of aquaculture and fisheries . Projekt je odobren u okviru poziva za projektne prijedloge „Jačanje bilateralne suradnje Republike Hrvatske i Kraljevine Norveške u zelenoj tranziciji“,
Zadarska županija vodeći je partner u ovom projektu kojeg provodi zajedno sa  Ministarstvom poljoprivrede, Agronomskim fakultetom te renomiranim partnerima iz Kraljevine Norveške.  Projekt  se  u stopostotnom iznosu financira sredstvima programa „EEA and Norway Grants – Bilateral cooperation Fund“. Vrijednost  projekta je 98.071,00 EUR-a.


„Projekt „SAFE“ usmjeren je na jačanje suradnje između Republike Hrvatske i Kraljevine Norveške u sferi akvakulture i ribarstva, s posebnim naglaskom na održivo upravljanje nus-proizvodima iz ribarstva. Projektom će se ostvariti neke od nužnih pretpostavki za razvoj sustava kojim će se osigurati usklađivanje s relevantnim nacionalnim i EU propisima, zaštiti Jadranskog mora, te doprinijeti razvoju cirkularne ekonomije i konkurentnijih modela akvakulture u Republici Hrvatskoj.  Glavne aktivnosti projekta su promicanje inovativnih tehnologija i rješenja u sektorima plave ekonomije, razvoj rješenja kružnog gospodarstva te pametna rješenja i/ili inovacije u proizvodnji ribljih proizvoda.“, rekao je župan Božidar Longin.


Na početku svečane dodjele uvodno su se obratili ministar i veleposlanik te su obojica istaknuli vrijedan doprinos Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora i Norveškog financijskog mehanizma u smanjenju socijalne i ekonomske nejednakosti u Europi, ali i jačanju bilateralne suradnje između Kraljevine Norveške i Republike Hrvatske. Posebno su istaknuli važnost Fonda za bilateralne odnose u okviru kojeg je proveden poziv “Jačanje bilateralne suradnje s Norveškom u području zelene tranzicije”.


Sredstvima dodijeljenima upravo zahvaljujući tom pozivu financirat će se projekti vezani za energetsku učinkovitost, zelenu akvakulturu, pametne sustave u urbanim sredinama, očuvanje bioraznolikosti, energetsku tranziciju i zelenu tranziciju gospodarstva i društva općenito.


12 bilateralnih inicijativa odabrano je odlukom Zajedničkog odbora za bilateralne fondove koji se sastoji od predstavnika država donatora – Norveške, Islanda i Lihtenštajna, te naših Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.


U ove je projekte uključeno 18 hrvatskih i 13 partnerskih institucija iz Kraljevine Norveške, a obuhvaćaju sveučilišta, fakultete, ministarstva, predstavnike regionalne i lokalne samouprave, te udruge i neprofitne organizacije.


Ministar Erlić istaknuo je da je od 25 milijardi eura koje Hrvatska ima na raspolaganju u narednom periodu, velik dio usmjeren prema provedbi zelenih politika, kako kroz ulaganja javnog sektora, tako i privatnog. Već sada vidimo pozitivne učinke na naše gospodarstvo koje će te investicije imati, a svaki uloženi euro koji u sebi ima i zelenu komponentu, višestruko će nam se isplatiti u kratkom roku.


„Današnjim ugovorima dodatno unaprjeđujemo našu uspješnu desetogodišnju suradnju i vrlo sam ponosan na njene dosadašnje rezultate. Riječ je o iznimnim projektima uz pomoć kojih se stručnjaci iz Hrvatske i Norveške povezuju i rade na rješenjima zelene tranzicije. Rat u Ukrajini možda je nakratko skrenuo fokus s Europskog zelenog plana, no ciljevi vezani za očuvanje i reparaciju klime i okoliša polako se vraćaju u prvi plan. Današnji ugovori su potvrda da idemo u dobrom smjeru“ naglasio je ministar Erlić.


„Uvjeren sam da će Hrvatska ostvariti svoj potpuni „zeleni“ potencijal kojeg ima u obilju. Hrvatska i Norveška su dobri partneri, a male zemlje se moraju držati zajedno”, zaključio je veleposlanik Blankenborg.