Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

vrtoglave cijene

Za maturalnu večer cijela mjesečna plaća

Autor: Marina Šaponja

11.04.2023. 16:26
Za maturalnu večer cijela mjesečna plaća

Foto: iStockMaturalna zabava uspomena je koja se pamti za cijeli život, kraj je to jednog razdoblja i najljepši način da se učenici oproste sa svojim kolegama i razrednicima te početak novog razdoblja, ulaska u svijet odraslih.


Nakon dvije godine pandemije, maturalne su se zabave prošle godine vratile u »velikom stilu«, a obzirom na poskupljenje svega i svačega, provjerili smo koliko roditelje košta odlazak na maturalnu zabavu. I lani, a posebno ove godine, kada su cijene skočile u nebo, za opremiti maturanta, još više maturanticu, za maturalnu zabavu, gotovo da je potrebna prosječna hrvatska plaća.


Vrtoglave cijene


Sam pojam maturalnih zabava postao je popularan 70-tih godina prošlog stoljeća, ponajviše zbog američkih filmova. Skupocjene večernje haljine, nakit, najpopularnije frizure, vrtoglave potpetice, izbor za najlješu maturanticu, maturanta… sve ovo i danas je aktualno, a sve to i košta.
Pa krenimo redom. Djevojke su jako izbirljive kada je riječ o maturalnim haljinama. Njihove cijene kreću se od 60 pa do 200, čak i više stotina eura. Sličnih cijena su i cipele, no olakotna okolnost je što sve više mladih djevojaka haljine i odjeću naručuju s online stranica gdje su i cijene nešto povoljnije. Uz haljine i cipele, za maturalnu večer treba kupiti i zanimljivu torbicu, a najjeftinije su od 35 eura pa na više. Frizura je oko 50 eura, šminkanje od 35, 40 eura, manikura od 20 eura…


Dečki su nešto »jeftiniji« od djevojaka. Odijela se mogu pronaći po cijeni već od 120 eura, a cipele su u prosjeku oko 70 do 80 eura. Treba pribrojiti i ulaznice za maturalnu večer koje su ove godine nešto više nego lani, a cijena ovisi o jelovniku, no u prosjeku su od 70 do 120 eura. Ako dodamo i džeparac, ukupan iznos je 300-tinjak eura, čak i više.


Naravno svatko kupuje i bira sukladno svojim financijskim mogućnostima, no ne može se ne steći dojam kako je maturalna zabava »biznis« na kojem se dobro zarađuje.


Cijene ulaznica za večere podignuli su i restorani u gradu, a oni najpopularniji za održavanje maturalnih zabava u Zadru su Gastro i Divino. Večera košta između 70 do čak 120 eura, dakako, ovisno o jelovniku, ali i bendu.


U organizaciji učenika


Anita Basioli, ravnateljica medicinske škole Ante Kuzmanića kazala je kako će maturalnu večeru održati 18. svibnja, a kompletnu organizaciju prepustila je samim učenicima.


– Imam povjerenja u njih, a maturalnu ćemo imati u restoranu Gastro, dodala je Basioli.


Maturanti Gimnazije Vladimira Nazora, na maturalnu zabavu će 27. travnja u restoran Divino, a cijena je 100 eura.


– U cijenu je uključena zabava u kafićima u Varoši gdje se svi okupe prije maturalne, prijevoz do restorana, bend… rekla je Sandra Šango, ravnateljica »Nazora«.


Maturanti Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole maturalnu zabavu imat će 4. svibnja u restoranu Gastro.


– Kompletna organizacija je prepuštena učenicima, a ne znam kolika je cijena jer još nismo definirali jelovnik, rekla je ravnateljica Zdenka Sršen Juričević.


Posljednjih godina Udruga Spajalica vodi organizaciju maturalnih zabava u Zadru. Koliko poskupjelo, saznajemo od Lorete Bačić iz Udruge.


– Cijene ovise o broju maturanata i njihovih želja. Sukladno inflaciji dižu se i zaokružuju cijene svih suradnika, ali to nije nešto što nismo očekivali. U odnosu na prošle godine možemo reći kako su cijene veće za 20 do 30 posto, no istovremeno je izbor aktivnosti i ponude proširen. Maturanti su sve upućeniji u sam koncept organizacije, rado pozivaju nastavnike da sudjeluju, kako kroz sponzorstva, tako kroz pomoć samih institucija te na kraju ne vidimo neko znatno povećanje što se tiče samih maturalnih. Međutim, kada se govori o cijeni bendova, DJ-a i fotografa, a da nije vezano za maturalne koje se mogu pomoći sponzorima, cijene u event sektoru su se zaokružile. Konkretno, što je prije koštalo 500 kuna, sada je 100 eura, pojašnjava Bačić.