Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

NATJEČAJ

Za gospodarstvenike na otocima osigurano 66.500 eura

Autor: Marina Vlakić

01.07.2023. 10:45
Za gospodarstvenike na otocima osigurano 66.500 eura

Foto: Arhiva ZLKako bi gospodarstvenicima olakšao otvaranje firmi i obrta, Grad Zadar donio je program poticaja malog gospodarstva na otocima. Javni poziv bit će objavljen na stranicama Grada, a pročelnik za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka Mate Pinčić, iznosi detalje ovog hvalevrijednog projekta koji će pomoći razvoju otočnog gospodarstva, time i zaustavljanju depopulacije kao najvećeg problema hrvatskih otoka.


Pažnja je osobito posvećena otocima s malim brojem stanovništva koja nemaju niti najosnovnijih usluga, poput trgovina.


S tim će ciljem Grad poduzetnicima pomoći s nevjerojatnih 50 posto financiranja troškova kako bi im osigurali lakši rad na otoku. S programom se krenulo prije tri godine i odaziv je, kaže pročelnik, sve bolji, iako prvih godina nije bilo tako, isključivo iz razloga što otočni gospodarstvenici nisu bili upoznati s ovom mjerom.


Trgovine osnovna potreba
– Za potpore otočnom gospodarstvu ove smo godine osigurali rekordan iznos od 66.500 eura, odnosno pola milijuna kuna. Svaki gospodarstvenik koji ispunjava uvjete natječaja dobit će 3.000 eura, što je veliko povećanje u odnosu na prethodne potpore od 1.300 eura. Podignuli smo i ukupnu svotu ulaganja koja je prve godine iznosila 20.000 eura, sve kako bismo pomogli otočnim poduzetnicima i razvoju naših otoka. Nakon prve dvije godine programa, sada smo izradili novi koje je puno bogatiji te uskoro raspisujemo javni poziv otočnim poduzetnicima za dodjelu bespovratnih potpora, kaže pročelnik Pinčić, ističući kako se nada da će odaziv ovoga puta biti veći jer će i otočni poduzetnici biti bolje upoznati s javnim pozivom za dodjelu potpora.


Program pokriva sve grane gospodarstva osim ribarstva, akvakulture i poljoprivrede s obzirom da ta područja već dobivaju potpore, a cilj Odjela za gospodarstvo je pomoći onim slabo zastupljenim, poput trgovine.


– U malim otočnim mjestima trgovine su nasušna potreba jer tamo većinom živi staro stanovništvo kojima je trgovina, nakon ambulante, najvažnija stvar. Kako u tim mjestima nedostaje i ostalih sadržaja, trgovine su često i mjesta druženja starijeg stanovništva, a da ne govorimo o tome da stari i nemoćni niti ne mogu trajektom do grada u nabavu namirnica. Upravo to nam je cilj ovakvim potporama obogatiti život otočnih mjesta i omogućiti ono najvažnije, ističe pročelnik, pojašnjavajući za koja će gospodarska područja dati ova sredstva.


Uvjeti prijava


– Otočnim poduzetnicima financijski pomažemo u proširenju i unaprjeđenju poslovanja, nabavci materijala i opreme, adaptaciji poslovnih prostora i plaćanju režija, a pokrivamo i troškove izrade dokumentacije te projekte koje prijavljuju na EU fondove. Na dosadašnje javne pozive uglavnom su nam se javljali trgovci, obrtnici koji se bave proizvodnjom prirodne kozmetike i ugostitelji, a upravo za njih moram napomenuti i jedan uvjet, a taj je da se ugostiteljstvom bave cijelu godinu. Javni poziv bit će otvoren 30 dana te ovom prilikom želim napomenuti kako će potporu dobiti svi koji udovoljavaju uvjete, a ne oni koji prvi pošalju prijave, ističe pročelnik.


Naime, ciljevi ovog hvalevrijednog programa za pomoć otočnim gospodarstvenicima su uravnoteženje uvjeta poslovanja otočnih poduzetnika u odnosu na kopneno područje Grada Zadra, i to putem smanjenja izdataka u poslovanju te poticanje na prijavu sredstava europskih strukturnih i investicijskih fondova za projekte koji se odnose na gospodarski razvoj, kao i podizanje standarda kvalitete poslovanja.


Ne smiju imati dugovanja


Grad navodi i precizne uvjete koje poduzetnici moraju ispunjavati, žele li dobiti potpore, pa tako navode da su »prihvatljivi korisnici ovog programa poduzetnici koji posluju cijelu godinu, imaju registrirano sjedište na području zadarskih otoka, svoju gospodarsku djelatnost obavljaju na zadarskim otocima te imaju najmanje jednog zaposlenog na neodređeno vrijeme, uključujući vlasnika, odnosno vlasnicu«.


No, jednako tako potpore ne mogu dobiti gospodarstvenici koji državi duguju porez, mirovinsko i zdravstveno osiguranje, kao ni oni koji ne isplaćuju plaće svojim zaposlenicima.