Petak, 1. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

KRVAVI NAPAD

Vuk u Murvici napao stado ovaca! 'Najžalije mi je ovna vilaša...'

Autor: Nina Vigan

07.12.2023. 08:58
Vuk u Murvici napao stado ovaca! 'Najžalije mi je ovna vilaša...'

Foto: MLADEN BRKIĆNedavno smo pisali o napadu vuka na stado ovaca na putu koji spaja mjesta Dračevac Ninski i Murvicu Gornju. Možda je baš taj isti vuk prekjučer ujutro napao stado Mladena Brkića iz Murvice. Prije nepunih mjesec dana kad smo izašli na teren nije bilo poznato čije su ovce, s obzirom na to da nisu bile markirane. U slučaju da vuk usmrti nemarkirane ovce, vlasnik ne može dobiti odštetu, već eventualno kaznenu prijavu, a morali bi platiti i trošak zbrinjavanja leševa ovaca.


Iz toga se može zaključiti kako nekad vlasnici ni ne prijave štetu, te kako je teško govoriti o stvarnom broju ovakvih slučajeva. Kako su ovce obitelji Brkić sve markirane, pozvali su vještaka Zavoda za zaštitu okoliša i prirode, Antu Šutu, koji je izašao na teren i napravio izvještaj, a na temelju tog izvještaja će obitelj zatražiti odštetu.


Vuk je zaklao tri ovce, dvije su ranjene, a par ovaca je pobjeglo u šumu. Pitanje je kakva sudbina će dočekati i ostale ovce koje su u strahu pobjegle. Ukoliko ne nađe preostalih 5 ovaca koje su pobjegle neće imati dokaze i neće moći tražiti odštetu za njih. Brkić nam je spomenuo kako ispaše ima dovoljno, ali da će možda morati smanjivati stado, upravo radi vuka koji je zaštićen. Napad vuka na OPG-u obitelji Brkić dogodio se u samo desetak minuta, i to na samo stotinjak metara od štale.


Foto: MLADEN BRKIĆ


“Zaklane su mi ovce”
– Ujutro oko 9 sati sam pustio ovce iz štale, a kako je bila kiša zadržale su se oko štale prije odlaska u polje. Oko deset ovaca se odvojilo gore malo prema šumi, a čim su zamakle iza prvog grma, doletjela je jedna ovca krvava, naklana ispod vrata. Dok sam vratio preostale ovce u štalu, odmah sam ih išao tražiti u onom smjeru di su otišle. Zaklane su mi ovce, ali najžalije mi je ovna vilaša. Ovaj vilaš mi je bio i sjemenjak. Nekad smo imali po šest vilaša u stadu, još je samo jedan ostao. Mnogi znaju kako je ta tradicija vezanja rogova skoro nestala, jer kad se ojanji janje treba godina do dvije da se ovako urede rogovi vilaša. Rijetko tko to više radi. Evo sad samo mi je jedan ostao, kazao je Brkić.


Također nam je napomenuo kako je u jednom djelu gusta šuma, te kako se najvjerojatnije vuk tamo skriva, vreba.


– Vuk neće na čistinu, on se skriva i vreba iz šumarka, pogotovo kad ima mlade vukove vreba janjad koju im nosi. Ukupno mi je stradalo pet ovaca, a ostalih 5 još moram naći. Znate, još su te dvije ovce koje je usmrtio bile sjanjne, stoga je šteta veća nego se čini, kazao je Brkić, napomenuvši kako mu je vilaš bio neprocjenjiv. Brkićev telefon često je jučer zvonio, pročulo se po selu i ljudi su se opet prestrašili vuka. Ovce možda neće ni pustiti na ispašu, baš kao i prije nepunih mjesec dana. S razlogom, jer ovo je drugi zabilježen napad u kratkom vremenu.