Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

DV RADOST

Vrtić Voštarnica proslavio pola stoljeća uspješnog rada

Autor: Matea Guzalić

22.11.2023. 09:07
Vrtić Voštarnica proslavio pola stoljeća uspješnog rada

Foto: MISLAV KLANACPodručni objekt Voštarnica Dječjeg vrtića Radost obilježio je svoj veliki jubilej – 50. obljetnicu uspješnog rada, a tim je povodom ovog utorka upriličena prigodna svečanost koja je okupila brojne uzvanike. Prostor vrtića je bio ispunjen radošću, smijehom i sjećanjima na pet desetljeća predanog rada u odgoju najmlađih, a rođendan će se proslaviti i nizom aktivnosti za djecu, roditelje i odgojitelje koje će se provoditi kroz iduća tri tjedna.


Među nazočnima su bili gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić, rektor Sveučilišta u Zadru Josip Faričić, pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Joso Nekić, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Robertino Dujela, pročelnik Ureda gradonačelnika Ante Ćurković i brojni drugi.


Upisati svu djecu


– Slavimo veliku 50. obljetnicu rada područnog objekta Voštarnica koji je izgrađen 1973. godine. Jedan dio naše dokumentacije je uništen za vrijeme Domovinskog rata, tako da imamo uvid tek od 1994. godine, no do današnjeg dana je kroz ovaj objekt prošlo malo više od dvije tisuće djece. Kada taj broj pomnožimo s jednom četveročlanom obitelji, vidimo da je riječ o nekih osam tisuća ljudi koji su svih ovih godina prolazili kroz ovaj objekt. Dakle, jedan zaista pozamašan broj građana grada Zadra je bio uključen u rad ovog vrtića. Naš objekt je specifičan po tome što od samih početaka prati promjene u predškolskom odgoju, kontinuirano učimo i ostvarili smo niz vrlo velikih postignuća, izjavila je Larisa Pavlović-Petani, ravnateljica Dječjeg vrtića Radost.
Gradonačelnik Dukić pohvalio je marljiv rad ovog objekta, a ujedno je naglasio da će kroz iduću godinu svako dijete napokon imati mogućnost upisivanja u vrtić.


– Drago mi je što možemo proslaviti 50 godina ovog vrtića. Grad Zadar puno ulaže u svoje vrtiće i zajedno s njima radi jednu dobru stvar. Još nismo uspjeli, ali vjerujem da ćemo kroz iduću godinu postići cilj da svako dijete ima pravo i mogućnost upisivanja u vrtić. Radimo dva nova vrtića, a imamo 150-ak neupisane djece, tako da vjerujem da ćemo ih sve polako uspjeti upisati kako i zaslužuju. Što se tiče ovog vrtića, želim pohvaliti sve vrijedne djelatnike i čestitati ravnateljici na velikih 50 godina te želim da i dalje marljivo rade na korist naše djece i naših roditelja, rekao je Dukić, dok je pročelnik Nekić istaknuo velik ponos na rad ovog, ali i svih ostalih zadarskih vrtića.


Foto: Mislav Klanac


Ponosni na vrtiće


– Pedeset godina u životu jednog čovjeka je zaista velik broj. Ovo je jedna lijepa obljetnica i jedan lijepi vrtić. Kad uđemo u prostor vrtića, možemo biti sretni i zadovoljni s onim što vidimo. Nikad nismo dobili nikakvu pritužbu za rad ovog odjela, kao i za rad cijele ustanove i zaista možemo biti ponosni na naše vrtiće u gradu Zadru, kazao je Nekić.


U područnom objektu Voštarnica Dječjeg vrtića Radost trenutno radi dvanaest odgojitelja i pet radnika tehničkog osoblja. Vanjski prostor sastoji se od dva dvorišta i pet terasa, a dvorište je obogaćeno raznim penjalicama, vrtuljcima, toboganima, ljuljačkama, klackalicama i zatvorenim pješčanicima. Zasađene su brojne biljke, a djelatnici, djeca i partneri u odgoju zajednički brinu o održavanju zelenih površina. Vrtić je prepoznatljiv po ekološkim sadržajima i aktivnostima, a također je nositelj Zelene zastave koju im je dodijelio Nacionalni koordinator ekoškola u Republici Hrvatskoj, Udruga Lijepa Naša.


Vrtić je ujedno i vježbaonica Sveučilišta u Zadru, Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja prepoznatljiva kao »dječja kuća« u kojoj se naglasak stavlja na razvijanje ljudskih potencijala.


Pročelnik Joso Nekić


Foto: MISLAV KLANAC