Srijeda, 6. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

UDDK Vir

Vrijedna udruga, koja se uz darivanje krvi, aktivno bavi humanitarnim radom

Autor: Toni Perinić

22.11.2022. 13:57
Vrijedna udruga, koja se uz darivanje krvi, aktivno bavi humanitarnim radom


Da jedna kap može promijeniti sve, svjesni su u Udruzi dragovoljnih darivatelja krvi Vir. Naime, ta neprofitna organizacija, osnovana 2010. godine kroz tri redovite godišnje akcije darivanja prikupi preko dvije stotine doza tekućine koja život znači. Prije osnivanja udruge djelovali su u sklopu aktiva pri Crvenom križu koji je vodila Barbara Buškulić. Uz darivanje krvi, bave se i humanitarnim djelovanjem, za što su više puta i nagrađeni. Ipak, kako nam priča predsjednik Udruge Goran Vicković, najveća nagrada im je zadovoljstvo što mogu pomoći malom čovjeku na bilo koji način.


Preko sedamdeset doza po akciji


– Nema ljepšeg osjećaja nego nekom pomoći i učiniti dobro djelo od srca. To je ono što nas vodi u našem dvanaestogodišnjem radu i djelovanju, govori nam na početku razgovora predsjednik Vicković, koji je također i dugogodišnji darivatelj krvi s 47 doza iza sebe. Upravni odbor ove iznimno aktivne udruge čine Alida Cvitkušić, Alen Glavan, Barbara Buškulić, Ivana Šoše, Ljiljana Kapović, Tajana Markić, Šimo Vučković, Lucija Vukoja i Katarina Martinović.

Od prvotnih sedam doza, koliko bih se prikupilo na virskim akcijama darivanja krvi, došli su na brojku od 70 do 80 doza, što ih je svrstalo na prvo mjesto po broju darivanja u županiji.


– Tijekom svake akcije, imamo nekoliko novih, mladih darivatelja. Tri naša člana imaju čak preko stotinu darivanja, a član Željko Obradović je sa svojih 117 darivanja primio nagradu predsjednika Republike, dodaje naš sugovornik.


Božićne i Uskrsne blagdane, sad već tradicionalno, uz kolege iz aktiva DDK Vrsi i Privlake, te članove boksačkog kluba Ares uljepšaju korisnicima socijalne samoposluge sv. Vinka Paulskog i Pučke kuhinje, koja djeluje u sklopu Zadarske nadbiskupije.


Doniraju tone hrane i živežnih namirnica


– Već godinama ususret Božiću i Uskrsu darujemo Pučku kuhinju i samoposlugu u Zadru. Naši članovi, ali i brojni drugi građani doniraju živežne namirnice, a prikupi se njih od četiri do šest tona. Također, za blagdane posjećujemo i darujemo obitelji slabijeg imovinskog stanja iz Like, a u tome nam pomažu i naši lokalni poduzetnici te obrtnici, navodi Vicković, dodajući kako će istu praksu slijediti i ove godine, a odlazak u Otočac, kod osam obitelji slabijeg materijalnog stanja, planiran je za 20. prosinca.– Također, potrebite ne zaboravljamo ni tijekom ljetnih mjeseci. U suradnji s našim članovima organiziramo ljetovanja za brojne obitelji, a posebno nas veseli kad vidimo radost na dječjim licima. Njihov susret s morem je neopisiv, a i nama u tom trenutku nerijetko kane koja suza s obraza, emotivno će predsjednik virske udruge, koji napominje kako u svom radu imaju bezrezervnu podršku općinske uprave.


– Bez pomoći Općinske uprave, sadašnjeg načelnika Marina Radovića te bivšeg Kristijana Kapovića puno toga ne bismo uspjeli realizirati, tako da sam im do neba zahvalan. Također, pomoć u radu nam pruža i tvrtka Vir turizam, zahvalan je Vicković.


U budućnosti planiraju biti još bolji i uspješniji, a imaju i jedan cilj, koji planiraju dostignuti iduće godine.


– Želimo u idućoj godini dostići brojku od tri stotine doza krvi, odnosno oko stotinu po akciji. Vjerujem kako ćemo u tome uspjeti i još jednom pokazati kako je Vir najači po pitanju darivanja u županiji, optimistično će za kraj Vicković.


Humanitarna akcija u prosincu


Prikupljanje potrepština za Pučku kuhinju i socijalnu samoposlugu svetog Vinka Paulskog u Zadru održat će se od 11. do 18. prosinca, u vremenu od osam do osamnaest sati u dvorani župnog ureda Vir. Za sortiranje namirnica i ostale poslove pri doniranju zadužene su dugogodišnje, vrijedne volonterke Vojna Kapović, Mimoza Jevremović, Marija Horvat, Dajana Lukić i Marija Živković. Članovi Udruge posebno zahvaljuju župniku don Juri Zuboviću na ustupanju župnih prostorija za ovu hvalevrijednu akciju.Županijska nagrada kruna dugogodišnjeg rada


Na Svečanoj sjednici Županijske skupštine Zadarske županije povodom Dana Zadarske županije održanoj u proljeće ove godine, u društvu predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića i brojnih drugih uglednika, uzvanika i gostiju iz Hrvatske, Češke i Bosne i Hercegovine – virski UDDK dobio je najvažniju županijsku Godišnju nagradu za djelovanje na području humanitarnog rada.