Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

ZASLUŽIO PRIZNANJE

Mladen Dušević daruje krv više od pola stoljeća!

Autor: Marija Paleka

24.10.2022. 12:12
Mladen Dušević daruje krv više od pola stoljeća!

Foto: Mladen Dusevic/privatna arhivaMnogo je dobrih ljudi na ovom svijetu koji su ostavili trag u humanitarnim akcijama, i za njih se treba znati. Dobra djela ne mogu se sakriti, a u njih spada i više od pola stoljeća dobrovoljnog darivanja krvi 71-godišnjeg Mladena Duševića iz Ljupča koji danas u organizaciji Crvrnog križa prima nagradu za svoja plemenita djela, a u povodu sutrašnjeg Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, 25. listopada.


Bojao se igle, ali je silno želio pomoći


Mladen Dušević, po struci tekstilni inženjer, redovno i punim srcem sudjelovao je u akcijama darivanja krvi svake godine. No, ove godine za njega ta humana misija završava jer s navršenih 70 godina, bez obzira na dobro zdravlje, po propisu više ne može darivati krv.


– Do sada sam dao krv ukupno 75 puta. Prvi put krv sam darovao kao student 1971. godine u Varaždinu gdje sam u ono vrijeme studirao. I od tada sam u akcijama darivanja krvi 51 godinu, priča nam Mladen.

Iako je kao sedmogodišnji dječak doživio svojevrsnu traumu od igle nakon koje je imao strah od same pomisli na iglu, ovaj dobri čovjek, ustrajući u nakani da pomogne ljudima, premostio je tu barijeru i uspio aktivno sudjelovati u brojnim akcijama dugi niz godina.


– Kada je prvi put naš profesor organizirao dobrovoljno darivanje krvi i pojasnio nam što je to, ja sam otišao iz znatiželje jer me zanimalo kako to izgleda i jer sam htio pomoći, no bojao sam se igle. Na nagovor svojih kolega koji su me prozvali kukavicom, ohrabrio sam se i otada svaki put kad sjednem na stolicu zažmirim i stisnem zube te mislim samo o tome kako će moja krv nekome spasiti život, prisjeća se Mladen i ističe kako je zbog silne želje da se pomogne u spašavanju života i sam je u Ljubču 2003. godine osnovao Aktiv dobrovoljnih darivatelja krvi čiji je voditelj bio punih 18 godina.


Mnoge učlanio u ljubački Aktiv


U svemu tome imao je potporu supruge Mirjane, koja mu je bila desna ruka. U dobrovoljno darivanje krvi uključio je mnogo mladih iz Ljupča kao i svoju djecu koji su dandanas aktivni u darivanju krvi.


– Imao sam jako dobru suradnju sa lokalnim župnicima i često sam najavljivao akcije darivanja krvi. Kod nas u Ljubču svi su dolazili u školske prostore gdje je bilo organizirano darivanje krvi. Atmosfera je uvijek bila ugodna i ohrabrujuća, a sve je bilo puno pozitivne energije, tako da je odaziv bio sve veći iz godine u godinu. Često smo znali zajednički u organiziranim izletima putovati Hrvatskom, tako da bismo kroz ta druženja sebi dali nagradu za humanitarni trud, priča Mladen i dodaje kako je u Aktivu danas ukupno 150 članova, od kojih je 60 aktivno, dok ostali ne mogu aktivno sudjelovati zbog godina.


Ovaj jubilarni darivatelj krvi, ovogodišnji dobitnik prigodne nagrade i priznanja za darivanje krvi, najviše ističe posebnost osjećaja darivanja krvi, spoznaje da će nekome pomoći.


Plemenitost ovog čovjeka je još uzvišenija jer darivatelji krvi pomažu onima koje ne poznaju i ne traže nikakvu dodatnu, posebnu zahvalu.


Izreka kojom se rukovodi je da je »darovana krv dar od srca« i uvijek naglašava kako je nebitno kome ide darovana krv, već je samo bitno spasiti ljudski život na taj način jer se krv ne proizvodi umjetno.


Rasplakao se kad nije mogao dati krv


Iz priče s Mladenom koji nam je otkrio kako ovih dana uživa u svom masliniku i branju maslina, doznali smo kako za njega priznanje koje će dobiti puno znači i svjedoči o tome koliko Crveni križ drži do svojih dobrovoljnih darivatelja i pamti njihov trud i plemenitost.– Posebno bih izdvojio jednu situaciju koja me naročito taknula u srce jer sam bio bespomoćan u tom trenutku. Radilo se o molbi jedne obitelji za doniranjem krvi za nekog njihovog, stradalog u prometnoj nesreći. Kako sam prije mjesec dana već bio donirao krv, nisam bio u mogućnosti ponovno tako brzo dati krv iako sam htio jer je pravilo da muškarci mogu donirati krv svaka tri mjeseca, a žene svaka četiri mjeseca. To me rasplakalo i zato uvijek naglašavam važnost kontinuiranog davanja krvi kako bi se krv očuvala u bazi za slučajeve potrebe, naglašava Mladen.


Ovih dana uživa na svom OPG-u, berući masline i praveći vino. Skupa sa sinom održava maslinik koji je zasadio prije 35 godina i pažljivo brine o svojih 40 stabala. Kaže kako je tajna dobrog zdravlja, pored genetike, umjerenost u jelu i piću i boravak u prirodi.


Iako više ne može darivati krv, kako kaže, i dalje će ostati uključen u Aktiv i poticati mlade na ovu jedinstvenu vrstu humanosti.