Utorak, 16. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

UZ SKUPLJE ULAZNICE

Vransko jezero nezaobilazno odredište za sve zaljubljenike u prirodu

Autor: Matea Guzalić

24.08.2023. 15:45
Vransko jezero nezaobilazno odredište za sve zaljubljenike u prirodu

Foto: Luka JeličićNa putu prema sjevernoj Dalmaciji, između šarmantnih gradova Šibenika i Zadra, pruža se nevjerojatan prizor dva različita, ali podjednako čarobna plavetnila. S jedne strane je obala Jadranskog mora, poznata po svojoj iznimnoj ljepoti i beskrajnoj čistoći. S druge strane, tu je najveće prirodno jezero u Hrvatskoj, Vransko jezero. Ovaj prirodni dragulj ne samo da očarava svojom veličinom, već i svojom bogatom raznolikošću flore i faune. Kao dom rijetkim pticama vodaricama i raznolikim biljnim vrstama, Vransko jezero je nezaobilazno odredište za sve zaljubljenike u prirodu.


Odlučili smo se uputiti u ovu prirodnu oazu kako bismo se i sami uvjerili u čaroliju jezera. No, naš cilj nije bio samo vidjeti ovo prekrasno jezero svojim očima, već i razgovarati s ravnateljem Parka prirode Vransko jezero, Šimom Mršićem, koji nam je pružio brojne informacije o ovom parku, a ispričao nam je i kakva im je ovogodišnja turistička sezona.


Foto: Luka Jeličić


Nadaju se i odličnoj posezoni


– Od samog početka sezone, koja je krenula nikad ranije, već početkom travnja, imamo kontinuirani rast posjetitelja od dvadesetak posto koji se nastavio i u sezoni. U kolovozu je čak i veći rast, ali pričekat ćemo kraj mjeseca. Nadam se da će i posezona biti dobra i da će taj rast trajati sve do kraja sezone koja završava u studenom. Dakle, u usporedbi s prošlim godinama imamo više posjetitelja, unatoč tome što su nam cijene malo veće, kazao je Mršić.
Naime, trenutačne cijene ulaznica iznose pet eura za odraslu osobu, tri eura za dijete, dok se obiteljska ulaznica može dobiti za dvanaest i pol eura. Naravno, kao i u svim ostalim parkovima u Hrvatskoj, djeca do sedam godina imaju besplatan ulaz.


– Istaknuo bih da se u parkovima prirode i u nacionalnim parkovima uspješnost sezone mjeri po stupnju zaštite. Dakle, na prvom mjestu je zaštita prirode, dok posjećivanje dolazi na drugo mjesto. To je nekako usputni posao koji nikako ne smije ugroziti našu osnovnu djelatnost, odnosno zaštitu same prirode, naglasio je Mršić te objasnio kakve sve aktivnosti provode za zaštitu prirode.


– Što se tiče održavanja prirode, mi imamo stručnu službu koja izvrsno radi svoj posao, te prati sve trendove i klimatske promjene u kojima se već debelo nalazimo. Naše jezero je itekako pod utjecajem mora s obzirom na malu granicu mora i jezera. Kada su sušne godine, veliki je utjecaj i podzemnih tokova morske vode prema jezeru, kao što je kroz kanal Prosika koji je pod utjecajem visokih vodostaja s morske strane te niskih vodostaja s jezerske strane. To, dakako, negativno utječe na samu floru i faunu jezera. U tijeku je izrada projektne dokumentacije za izgradnju zapornice na samom kanalu, kako bi kroz što dulji period održali vodostaj Vranskog jezera visokim i povoljnim za biljni i životinjski svijet, kazao je Mršić opisujući neke od najatraktivnijih aktivnosti na ovom području.


Maria i Yara, Foto: Luka Jeličić


Atraktivna vožnja brodom


– Na samom jezeru imamo tri ulaza i tri info točke, a to su ornitološka staza dužine 600 metara gdje se mogu promatrati aktivnosti ptičjeg svijeta, vidikovac Kamenjak koji ima najljepši pogled i atraktivan zalazak sunca, te ribarska lučica Prosika u kojoj je tema riblji svijet. Imamo i adrenalinski park za odrasle i djecu gdje se događaju brojne rođendanske proslave, ali i individualne posjete ljubitelja adrenalina. Moguće je i unajmiti kajak ili bicikl i baviti se aktivnijim turizmom. Novitet ove godine nam je brod pod nazivom »Danguba« koji je dobio ime po našem simbolu, čaplji danguba. Ljudi su ga jako dobro prihvatili, istaknuo je Mršić dodajući da su njihovi posjetitelji uglavnom prezadovoljni, a mi smo odlučili popričati s nekoliko njih kako bi se i sami uvjerili u to.


Prvo smo naišli na Maju i Jelicu Stjepanović iz Osijeka koje su bile oduševljene prekrasnom prirodom ovog jezera.


– Na ljetovanju smo u Biogradu na Moru, tako da obilazimo okolna područja i idemo na izlete na ovakve prirodne i lijepe lokacije. Vidjele smo da se ovdje nalazi Vransko jezero, a uvelike podsjeća na Kopački rit kod nas u Slavoniji, pogotovo ova šetnica. Ovaj park je čudesno prirodan u svom bogatstvu i mislim da bi zaista trebali čuvati ono što imamo. Naša zemlja je prepuna blaga i stvarno trebamo cijeniti sve što nam naša priroda daje i čuvati to za buduće naraštaje, izjavila je Maja.


Prirodom su bile impresionirane i dvije prijateljice Maria i Yara iz Španjolske koje su putem turističkog vodiča saznale za Vransko jezero.


– Vidjele smo Vransko jezero u turističkom vodiču i odlučile smo ga posjetiti jer smo biologinje pa nam je ovo jako zanimljivo. Iznenadilo nas je što smo trebale platiti ulaznicu jer se u Španjolskoj ulaz na ovakva mjesta ne naplaćuje. No, unatoč tome, priroda je prekrasna, jezero je ogromno, vidjele smo puno različitih vrsta ptica i drago nam je što smo posjetile ovo mjesto, rekle su Maria i Yara.


Maja i Jelica, Foto: Luka Jeličić


Dolaze proučavati ptice


Gregory iz Poljske se na Vranskom jezeru nalazio u društvu svoje obitelji, a odlučili su doći ovdje kako bi uživali u proučavanju ptica.


– Došli smo ovdje kako bismo vidjeli različite vrste ptica. Priroda je jako lijepa, mirno je i veselimo se vidjeti zalazak sunca, čuli smo da je jako lijepo ovdje. Jedina zamjerka je što se cesta nalazi preblizu jezera, ali osim toga je sve u redu, kazao je Gregory.


Na samom kraju naše šetnje kroz prekrasni ornitološki rezervat sreli smo Lauru i Sama iz Amsterdama koji često idu na izlete u prirodu.


– Na odmoru sam s Laurom, oboje smo biolozi, tako da uvijek izlazimo u prirodu jer u tome zaista uživamo. Upravo smo se vratili iz Dubrovnika, iduća destinacija nam je Pula, a Vransko jezero je bilo savršeno mjesto za posjetiti između te dvije lokacije. Već smo vidjeli nekoliko zanimljivih vrsta ptica, a ovdje ostajemo preko noći, stoga se nadamo da ćemo ih ujutro vidjeti još više, rekao je Sam.


Nepobitno, Vransko jezero osvoji svakog posjetitelja svojom prirodnom čarolijom. Šetnja kroz očuvanu prirodu, susret s ravnateljem Parka te razgovori s posjetiteljima potvrdili su nam da je ovo mjesto posebno i da se u njemu krije nevjerojatno bogatstvo koje treba čuvati.


Foto: Luka Jeličić