ponedjeljak, 26. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Veliki problem

Vozači arogantno zauzimaju mjesta za invalide

Autor: Željana Gardijan

23.05.2023. 10:59
Vozači arogantno zauzimaju mjesta za invalide

Foto: Arif SitnicaKako bi se ukazalo na problem s kojim se susreću osobe s invaliditetom, Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije i PU zadarska organizirale su jučer na Liburnskoj obali akciju pregleda znaka pristupačnosti.


Kako je u više navrata upozoravao dopredsjednik Udruge tjelesnih invalida Filip Jadrijev, mjesta označenih za invalide ima dovoljno, no to ne vrijedi puno kada ima onih koji to ne poštuju. Zapravo je neshvatljiva arogancija i nedostatak empatije pojedinih vozača koji zanemaruju pravila, ne razmišljaju kako je biti u invalidskim kolicima pa jednostavno stanu gdje je taj trenutak prazno, a nerijetko zauzmu i dva parkirališna mjesta.


S dolaskom turističke sezone pojavit će se automobili koji će danjivati i noćivati na parkiralištu, pa i na mjestima označenim za invalide, jer će im vlasnici otići na otok.
Kako bi se pokušalo doskočiti spomenutim problemima, PU zadarska i Udruga apeliraju na poštivanje oznaka na mjestima predviđenim za osobe s invaliditetom.


Automobil parkiran na mjesto označeno za osobe s invaliditetom, mora imati svoju iskaznicu, znak pristupačnosti na vjetrobranskom staklu prikazan, a vrata se moraju moći normalno otvoriti da osoba s invaliditetom može izići iz vozila.