ponedjeljak, 11. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

HUMANOST NA DJELU

Veliko srce zadarsko za liječenje Petre Adžić

Autor: Nikolina Lucić

22.12.2022. 15:17
Veliko srce zadarsko za liječenje Petre Adžić

Foto: Arif SitnicaUčenici i nastavnici Medicinske škole Ante Kuzmanića od proljeća su na nogama. Otkada je njihova kolegica i učenica Petra Adžić doživjela moždani udar, vrijedna je ekipa Medicinske škole odlučila pokrenuti akciju prikupljanja sredstava za njezino liječenje.


U nekoliko su mjeseci zanimljivim i kreativnim akcijama prikupili sredstva za Petrinu skupu rehabilitaciju, a prema onome što smo vidjeli na njihovoj posljednjoj akciji, koja se održava još danas u City Galleriji ne namjeravaju stati sve dok se Petra potpuno ne oporavi. Njezini su nam kolege Toni, Lucija i Toni kazali kako su sve božićne ukrase učenici izradili od recikliranih materijala, a cijene nema.


Svi uključeni


– Na svakom je da odluči s koliko novca želi podržati našu akciju. Petra je naša vršnjakinja i kolegica te se mi trudimo na joj ovim akcijama barem malo olakšamo dugotrajne terapije kroz koje prolazi, kazao nam je Toni, dok su nam knjižničarka Tanja Serdarević i nastavnica Ljiljana Grginović kazale kako se cijela škola digla na noge čim su čuli za Petrino stanje.

– Stručno i tehničko osoblje, ravnateljica, učenici, pa čak i njihove obitelji. Svi smo uključeni u ovaj projekt i dajemo mu naš pečat. Petra je jedna od nas, te joj nastavljamo pomagati kako god možemo. Petra se jako dobro oporavlja i dobro napreduje pomoću terapija. Još uvijek treba raditi na hodu i aktivaciji centra za govor, kazala nam je Petrina prva razrednica Josipa Bačić i dodala kako Petra još uvijek hoda pomoću hodalice.


– Petra je uložila nadljudski napor u svoj oporavak, na što smo vrlo ponosni. Zbog toga mi s puno entuzijazma i pozitivne energije nastavljamo raditi dalje i prikupljati sredstava za daljnje liječenje, kazala je Bačić, dok je Grginović istaknula da se Petra toliko dobro oporavila da je čak krenula i u školu.


– Jedno je vrijeme nastavu slušala online, no sada nam se vratila u školu. Petra nam se trebala pridružiti, no zbog oslabljenog je imuniteta zaradila virozu, tako da se polako oporavlja. Jedva čekamo ponovno je vidjeti u školskoj klupi, naglasila je Grginović i dodala kako se Petra čak može popeti stepenicama.


Skupu terapiju ne pokriva HZZO


– Od neokretne je djevojčice, koja još uvijek pati od kvadriplegije došla je do toga da uredno prati nastavu, hoda i piše. U svoj je oporavak uložila nadljudske napore, a liječi se skupom terapijom koju ne pokriva HZZO, objasnila je Grginović te dodala kako se u liječenju koristi specijalnim robotom koji joj stimulira hodanje.


– Bez te bi terapije bila u puno nepovoljnijem stanju. Zbog toga mi kontinuirano pratimo njezino stanje i prikupljamo sredstva za liječenje i nećemo stati sve dok se ona potpuno ne oporavi. Svatko se u školi na svoj način i sa svojim idejama uključio u ovu akciju, istaknula je Grginović, dok je Serdarević kazala kako od akcija očekuju puno.– Ova božićna akcija prilika je da Zadrani otvore svoja srca i u ovo blagdansko vrijeme usreće djevojčicu pred kojom je cijeli život. Odrastanje, zaljubljivanje, učenje i uživanje u svakodnevici, kazala je Serdarević i Zadrane pozvala da im se danas od 10 do 12 sati pridruže u City Galleriji na platou ispred Zagrebačke banke.


– Ja sam s učenicima za sve blagdane i posebne prilike organizirala kreativne radionice, na kojima učenici različitim tehnikama izrađuju ukrasne i umjetničke predmete. U ovoj nam se akciji pridružila i obitelj, točnije sestra naše nedavno preminule kolegice Ivone. Dobili smo 24 male ovčice, koje su rađene s učenicima u Velikoj Gorici, rekla je Serdarević i dodala kako su učenici i nastavnici sudjelovali u realizaciji ove velike humanitarne akcije.


– Pomogla nam je i udruga Cukrići, koja nam je donirala aparatiće i trakice za mjerenje šećera kako bismo na taj način građane privukli na naš štand, zaključila je Grginović.