Srijeda, 28. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

NIJE UPALILO

Većina vatrogasaca iz zadarske postrojbe ogradila se od štrajka

Autor: Marina Vlakić

25.07.2023. 08:46
Većina vatrogasaca iz zadarske postrojbe ogradila se od štrajka

Foto: Arhiva ZLHrvatsko vatrogastvo ne pamti situaciju u kojoj je država nekoj vatrogasnoj postrojbi na raspolaganje morala staviti svoje snage jer je dio njenih vatrogasaca u – štrajku. Usred sezone požara! Upravo se to jučer dogodilo Javnoj vatrogasnoj postrojbi Zadar čiji su članovi bivšeg Sindikata vatrogasaca Rijeka, danas okupljeni u sindikatu »Zajedno«, stupili u štrajk nezadovoljni plaćama i kolektivnim ugovorom.


S obzirom da je riječ o vrlo ozbiljnoj situaciji u ljetnom periodu kada se na intervencije često izlazi, provjeravajući situaciju jučer smo nekoliko puta kontaktirali zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe (JVP), Borisa Jovića, no situacija je bila pod kontrolom, zahvaljujući njegovoj dobroj organiziranosti, ali i činjenici da se štrajku na kraju odazvao tek mali broj djelatnika, ali i da članovi Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH nisu sudjelovali u štrajku.


Kamioni se (ne) pale na žice


Jović je o štrajku odmah obavijestio i Hrvatsku vatrogasnu zajednicu te gradonačelnika Branka Dukića. Naime, povjerenik zadarske podružnice Sindikata »Zajedno«, Dino Lilić, najavio je štrajk zbog nezadovoljstva plaćama i općenito kolektivnim ugovorom, no na kraju dana moglo se reći kako je štrajk propao jer ga nije podržala većina vatrogasaca.
Inače, Lilić je hrvatskoj javnosti poznat kao bivši predsjednik Sindikata vatrogasaca Rijeka kada je u siječnju ove godine u zadarskoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi sazvao novinsku konferenciju iznoseći alarmantne podatke o kamionima koji se pale na žice, gumama starim 20 godina i ostaloj lošoj opremi, no sve je palo u vodu kada je inspekcija pregledala JVP te utvrdila da o tome nema ni govora.


Lilić se u javnosti oglasio pola godine nakon ovih vrlo uznemirujućih optužbi, no ovoga je puta riječ o štrajku. Na upit zašto su ga pokrenuli, nije nam odgovorio, a koji je razlog štrajka odgovor nema ni zapovjednik Boris Jović koji smatra da su članovi ovog sindikata probleme već rješavali, a mogu to i nastaviti u razgovoru s nadležnim institucijama.Operativna spremnost


– Nikakvu službenu najavu o štrajku nismo dobili, jedino smo od Gospodarsko-socijalnog vijeća dobili neku najavu o štrajku, a kao razlog su nam naveli postupak mirenja. No, taj je postupak u srijedu propao i članovi sindikata u četvrtak su trebali pokrenuti štrajk, međutim on nije pokrenut, a niti smo dobili ikakve obavijesti o njemu.


Tek jutros, dolaskom na posao, dobili smo informaciju da su u štrajku, ali i dalje ne znam je li to zajednički štrajk sindikata ili samo Sindikata riječkih vatrogasaca, no riječ o istim ljudima kao i zadnjeg puta. Međutim, operativna spremnost postrojbe osigurana je jer sam poduzeo sve korake i po dojavi građana svakako ćemo izići na teren.


Jednako tako, Zakonom o vatrogastvu predviđeno je da vatrogasne intervencije ne smiju biti predmet štrajka, one se moraju odrađivati te svatko tko postupi suprotno zakonu, morat će prihvatiti posljedice. Ne mogu jamčiti da će štrajkaši uvažiti ovu zakonsku odredbu, ali intervenciju ne smiju odbiti, sve druge aktivnosti mogu, ali intervenciju nikako.


Stoga je upitna i legalnost ovog štrajka koji nije najavljen, a nepoznat mi je i broj ljudi koji su u štrajku, no neovisno o tome, osigurali smo operativnu spremnost te građani mogu biti mirni, poručuje Jović.


U naknadnom razgovoru potvrdio nam je da je situacija u Postrojbi pod kontrolom te da građani i dalje mogu biti mirni da će dobiti pravovremenu reakciju na poziv njihovoj žurnoj službi.


ZELJKO MRSIC/PIXSELL


Ogradili se


– U kontaktu sam s glavnim vatrogasnim zapovjednikom RH koji mi je rekao da su mi na raspolaganju državne snage stacionirane u Zadru te nema apsolutno nikakvog straha za operativnu spremnost naše postrojbe.


Naprotiv, učinit ćemo sve da se štrajk ne odrazi na sigurnost građana, kazao nam je Jović, a na pitanje je li ga sindikalni povjerenik Lilić uopće kontaktirao, pojašnjava da ga je kratko upoznao s odlukom o štrajku.


– Napomenuo sam mu da štrajk nisu najavili te tražio da ostanu u granicama propisanim zakonom, a to je da odrađuju vatrogasne intervencije. Sa štrajkom sam upoznao i glavnog vatrogasnog zapovjednika, kao i županijskog te gradonačelnika Branka Dukića, ističe Jović.


Od štrajka su se jučer ujutro ogradili i članovi Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, čiji povjerenik zadarske podružnice, Edi Delija, kaže kako nemaju nikakvog razloga za štrajk.


– Naši članovi, a kojih je većina u zadarskoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi, ne podržavaju ovaj štrajk i danas su uobičajeno na svojoj dužnosti. U razloge štrajka nisam upućen, a mi redovno nastavljamo sa svojim radom i s pregovorima s Gradom.


Imamo njihovo obećanje da će se pregovori nastaviti i smatramo kako zaista nema potrebe za štrajkom, poručuje čelnik Sindikata.