Četvrtak, 22. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

STARI OBIČAJI

U Ždrelcu na Pašmanu četrnaesti put održana folklorno zabavna večer

Autor: Vesna Benić

24.07.2023. 21:25
U Ždrelcu na Pašmanu četrnaesti put održana folklorno zabavna večer

Foto: Vesna BenićU centru Ždrelca na otoku Pašmanu održana je tradicionalna, četrnaesta folklorno zabavna večer »Ždreške lazi«. Večer je bila ispunjena spontanošću i pozitivnom atmosferom. Publika je posebnim aplauzom nagradila izvedbu pjesme »Pašmanski vonju« koju je napisao domaći pjesnik Željko Sutlović. Ovu tradicionalnu večer običaja i tradicije u ime načelnika Pašmana Krešimira Ćosića otvorio je pročelnik Josip Burčul.


Očuvanje običaja i baštine


– Raduje me što se nakon kratke pauze opet održava ova hvalevrijedna manifestacija, za koju su posebno zaslužni naši domaćini, članovi KUD-a sveti Luka. Ovaj događaj ima nemjerljivo značenje u očuvanju naših običaja i baštine. Čuvajmo svoj identitet, prenosimo običaje na mlađe generacije da sve ne padne u zaborav kao stare lazi kroz koje danas prolazi sve manje ljudi, naglasio je pročelnik Burčul.

Uz domaćine, KUD sveti Luka, na ovogodišnjoj smotri sudjelovali su i KUD Kunjka iz Tkona, KUD Nevijana iz Neviđana, KUD sveti Ante iz Lukorana, a bogat program vješto je vodio Igor Jelenić Toto.


– Ova večer zamišljena je kao spoj narodne baštine kopna i otoka. Žao nam je što večeras zbog prevrtljivog vremena s nama nije mogao biti KUD Zlatna Luka iz Sukošana. »Ždreškim lazima« od zaborava čuvamo naše pjesme, kola, nošnju i običaje, kazala je Miljenka Jelenić, predsjednica KUD-a domaćina, objasnivši po čemu je manifestacija dobila ime.


»Po divojku«


– Manifestaciju smo nazvali po stihovima pjesme naše domaće pjesnikinje Marije Grmoja. Stihovi »Zaresle su stare lazi, ne nosi se više brime, ovud više niko ne prolazi jer je došlo niko drugo vrime« progovaraju o našoj prolaznosti. Lazi su uski prolazi u vrtove i ograde, kojima nažalost, svake godine prolazi sve manje ljudi, dodala je Jelenić. KUD sveti Luka iz Ždrelca osnovan je 1999. godine, a sudjelovali su na raznim manifestacijama i smotrama među kojima posebno ističu Đakovačke vezove i Vinkovačke jeseni. Ponosno čuvaju i prikaz starinskog vjenčanja »Po divojku« gdje je u centru zbivanja – jedna kokoš.


– Kokoš u krilu drži jedna žena i ne pušta svatove u dvorište dok ne plate dovoljno da kokoš bude zadovoljna. Taj prikaz kod publike izaziva posebno oduševljenje i ovacije, dodala je predsjednica KUD-a Jelenić, naglasivši kako su za to nagrađeni prvim mjestom na Festivalu starinskih vinčanja u Pirovcu.


Za kraj večeri, sudionici programa su u glas s publikom izveli pjesme »Kome bi šumilo« i »Dalmacija u mom oku«. Manifestaciju su podržali Općina Pašman i Turistička zajednica Općine Pašman.