Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Zakulisne igre

Vatrogasci promijenili ploču, ograđuju se od tvrdnji sindikata

18.01.2023. 10:36
Vatrogasci promijenili ploču, ograđuju se od tvrdnji sindikata

Foto: Mislav KlanacNakon novinske konferencije na kojoj su predstavnici Udruge sindikata profesionalnih vatrogasaca i Sindikata vatrogasaca Rijeka iznijeli ozbiljne optužbe na račun rukovodstva Javne vatrogasne postroje Zadar, došlo je do velikog obrata – članovi Udruge sindikata profesionalnih vatrogasaca (USPV) RH u Zadru kažu da ništa od izrečenog nije točno!


Dapače, Josip Šare iz USPV-a napominje kako je žalosno da su vatrogasci u Zadru »iz novina saznali za ove optužbe«, dok njegov kolega Jakov Stanić čak najavljuje da će provjeriti tko je odgovoran za ovakve medijske istupe, napominjući da razmatra i svoj daljnji status u Sindikatu vatrogasaca Rijeka.


Podsjetimo, u pozivu na novinsku konferenciju Udruga sindikata profesionalnih vatrogasaca RH javnosti je uputila vrlo alarmantnu rečenicu o tome kako je »tragedija samo pitanje vremena«.
– Trenutačno stanje u vatrogastvu je tako loše da je ugrožena sigurnost svih građana Hrvatske. Kriza koja se trenutačno odvija u Zadru samo je jedan od simptoma. Čak i da odmah počnemo sanirati situaciju, sezonu nećemo dočekati spremni, stoji u priopćenju što ga je medijima poslao tajnik Udruge, Frane Žudić.


Preispitivanje odgovornosti za istupe


Međutim, o mogućoj opasnoj situaciji nije bilo ni riječi na novinskoj konferenciji, pa se čak i povjerenik zadarske podružnice Sindikata vatrogasaca Rijeka, Dino Lilić, ogradio od optužbi riječkih i zagrebačkih kojega, izjavljujući kako on »nije ni porota ni krvnik« te se odmah povukao u stranu.


S obzirom da smo nakon medijske konferencije saznali da je ovaj igrokaz o navodno katastrofalnoj opremi zadarskih vatrogasaca zapravo samo dio borbe između dviju frakcija HDZ-a, krenuli smo u potragu o pozadini ove priče. Naime, Jakov Stanić, član Udruge profesionalnih vatrogasaca RH, obnaša te je član Nacionalne organizacije Mladeži HDZ-a i s te je pozicije sudjelovao i u kampanji zadarskog župana Božidara Longina.


Stanića smo stoga pitali smatra li da i kao vatrogasac i kao član Mladeži HDZ-a, dakle, istaknuti član stranke, nanosi štetu objavom neprovjerenih informacija o stanju opreme u JVP-u Zadar te smatra li da ovakvim uznemiravanjem javnosti priopćenjima u kojima se navodi da je »tragedija samo pitanje dana«, nanosi štetu i zadarskom županu Božidaru Longinu u čijoj je kampanji sudjelovao. Na to, kao i pitanje hoće li se kao član Sindikata vatrogasaca, ukoliko inspekcija utvrdi da navodi Sindikata o lošoj opremi nisu točni, ispričati zadarskoj javnosti, Stanić nam je poslao odgovor u kojemu čak navodi da će tražiti preispitivanje odgovornost za ovakve medijske istupe.


Stanić: Savjesno obavljam svoj posao


– Član sam Sindikata vatrogasaca Rijeka – podružnica Zadar te u tom sindikatu nemam niti jednu funkciju. Privatno sam član Hrvatske demokratske zajednice u kojoj obnašam funkcije potpredsjednika Gradskog odbora MHDZ Zadar, tajnika Županijskog odbora MHDZ Zadarske županije i člana Predsjedništva MHDZ Republike Hrvatske. Moji politički izbori su oni za koje ja osobno smatram da su najbolji za razvoj grada i županije u kojoj živim, a samim time i cjelokupne RH. U slobodno vrijeme 100 posto sebe dajem za svoje političke ideale, a u svoje radno vrijeme, odnosno kada uđem u Vatrogasni dom na svoje radno mjesto vatrogasac-vozač, politiku ostavljam izvan vrata i marljivo i savjesno obavljam vatrogasni posao. Član sam gore navedenog sindikata jer smatram da sindikat kao institucija treba i mora djelovati na poboljšanju radnih uvjeta. Tome ću, dakako, dati doprinos svojim članstvom jer smatram da je to nešto plemenito. S obzirom da sam samo član sindikata, kao i javnost za navedene natpise sam saznao iz novina te ću na idućoj skupštini sindikata tražiti da mi se pojasni tko je odgovoran za ove medijske istupe i pitati je li se problem pokušao iskomunicirati sa zapovjednikom JVP-a Zadar, a o odgovorima koje dobijem na ta pitanja će ovisiti moj daljnji status člana tog sindikata, kazao nam je Stanić koji se očito pokušava izvući iz cijele priče o uznemirujućim optužbama na račun Postrojbe u Zadru.


Pripadnik JVP-a Zadar Jakov Stanić sudjelovao je i u izbornoj kampanji HDZ-a


Šare: Kamioni su ispravni


Josip Šare, član Udruge sindikata profesionalnih vatrogasaca RH, bio je još izravniji zamolivši nas da njegovu izjavu prenesemo od riječi do riječi jer – »ono što je izneseno na novinskoj konferenciji nije osnovano«!


– Ono što znam prije nego sam otišao na bolovanje je da je situacija u Centru bila ispravna i da su kamioni ispravni. To što je Udruga sindikata profesionalnih vatrogasaca napisala je napad na Šošu i Dukića i s tim se ne slažem jer je Šoša naš zapovjednik i nisam za to da se napada osobu. Sindikat se treba baviti radnim pravom, a ne kamionima i žicama. Za jedan sindikat tema je zapravo promašena i kao član mogu reći da nemam nikakvog utjecaja na išta, osim što na skupštini mogu podići ruku jesam li za ili protiv, a skupštinu o tome uopće nismo imali. Znači, ovo je stav Udruge, a ne zaposlenika te mogu reći da su kamioni, onoga dana kad sam otišao na bolovanje, bili ispravni. Ja ih vozim i u njima se osjećam sigurno, kaže Šare, dodajući kako je i prostor u kojemu borave u Vatrogasnom domu topao, ljeti rashlađen i da tu nema nikakvih primjedbi.


Na pitanje smatra li korektnim iznošenje ovako uznemirujućih objava o lošoj opremi u javnost prije nalaza inspekcije, kaže kako je njegov stav da ono što se događa u Zadru trebaju rješavati Zadrani.


– Ne može netko iz Udruge sindikata govoriti u ime sindikata u Zadru. Sindikat treba reći svoje probleme, a ne netko treći ili peti, te popričati sa zapovjednikom ako nekome nešto ne paše. Šošu poznajem osobno, uvijek je za razgovor i dogovor i uvijek se može doći kod njega i reći mu što nam fali. Ako nas odbije, može mu se poslati mail i ako na njega nije odgovorio, onda je to za medije ili odvjetnika, pojašnjava Šare, a na pitanje ostaje li u sindikatu vatrogasaca, odgovara potvrdno, no najavljuje kako će tražiti autonomiju sindikata u Zadru.


– Zato da bismo mogli pregovarati s poslodavcem, a Udruga i dalje može postojati kao udruga sindikata, ali ne na ovakav način da mi iz novina saznajemo o njihovim potezima, poručuje svojim kolegama Josip Šare.