ponedjeljak, 4. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

KUPNJA NEKRETNINA

Ulaskom u eurozonu očekuje se dodatni rast cijena nekretnina

Autor:

30.11.2022. 14:16
Ulaskom u eurozonu očekuje se dodatni rast cijena nekretnina

Foto: Arhiva ZL/Marin GospićNa tržištu nekretnina cijene su uslijed pandemije, ali i inflacije doslovce eksplodirale. Otišle su u nebo. Prosječne cijene stanova kreću se od otprilike 2500 do 3000 eura za metar kvadratni pa na više. Unatoč tome potražnja za kupnjom nekretnina je velika, a stambene zgrade u Zadru grade se doslovce na svakom koraku.


Djelomično je razlog tome velika potražnja građana drugih država Europske unije, s daleko boljom platežnom moći, za nekretninama u Hrvatskoj, posebice na jadranskoj obali.


Krešo Buljat, direktor zadarske tvrtke Madria Invest i suvlasnik agencije za nekretnine Sunčani dom, objašnjava kako je interes stranih državljana koji u kupuju nekretnine u Hrvatskoj sve veći, i to mahom nekretnina većih vrijednosti.
– Prema našim evidencijama od svih ukupnih transakcija 30 posto njih pripisujemo strancima. Činjenica je kako se još uvijek ažuriraju podaci o kupoprodajama nekretnina na razini države, no dade se naslutiti iz podataka Porezne uprave da je Hrvatska stranim državljanima jedna od interesantnijih zemalja za kupnju nekretnina. Samo su u prošloj godini stranci kupili gotovo deset tisuća nekretnina kojima je Porezna uprava provela postupak utvrđivanja porezne osnovice, što je u odnosu na 2020. godinu porast od 50 posto, otkriva Buljat.


Stranci traže i građevinska zemljišta


Kada je riječ o Zadarskoj županiji, najveći interes je upravo za grad Zadar. Tu se primarno najviše traže obiteljski stanovi od 60 do 75 m2, s dvije ili tri spavaće sobe. Velika je potražnja i za apartmanima. No, za pojedine vrste nekretnina većih vrijednosti kao što su vile traže se izdvojene lokacije, na osami i velika je potražnja na predjelima uz samu obalu od Vira pa sve do Šibenika, na otocima zadarskog arhipelaga, podno Velebita. U ukupnim brojkama nekretnina udio vila u potražnji nije velik, ali je svakako znakovit interes za njima. Uz vile i kuće za odmor izrazito su tražena i građevinska zemljišta kako za investicijske projekte, tako i za osobne potrebe s ciljem da se gradi vila ili kuća.


Veći interes stranaca za nekretninama u Hrvatskoj očekivano je prouzročio i veći val rasta cijena kvadrata.


– Hrvatska je ulaskom u EU otvorila svoje granice, što je dodatno doprinijelo porastu cijena. Strani državljani već imaju duboko inkodiran obrazac ponašanja pa nekretnine smatraju investicijom kojom mogu raspolagati. Često kupuju nekretnine pa ih prodaju po većoj cijeni, neovisno jesu li je oplemenili kroz dodatna ulaganja ili nisu. I siguran ulazak u eurozonu utjecao je na porast cijena, a očekujemo da će u 2023. cijene još dodatno rasti i to posebno na području izrazito atraktivnih priobalnih destinacija. I to ne samo zbog stranih državljana. Treba uzeti u obzir da kuna od siječnja 2023. prestaje biti valuta kojom se može plaćati i zasigurno se može očekivati da će se gotovina u kunama pretvarati u drugi oblik imovine kao što su nekretnine, objašnjava Buljat.


Ističe kako u vremenu inflacije građani traže siguran model zaštite svog novca te ulažu u pojedine modele investiranja u nekretnine koje im mogu to osigurati.


Rast kupoprodaja nekretnina


– Kupnja nekretnina je jedan od tradicionalno sigurnijih opcija ulaganja, no svakako se treba s agentom posavjetovati o profitabilnosti pri kupnji nekretnina. Prošle godine smo u Hrvatskoj zabilježili rast od čak 30 posto ukupnih kupoprodaja nekretnina u odnosu na 2021. godinu. Zaključno, ne možemo porast cijena nekretnina samo pripisati stranim državljanima, niz je faktora koji utječu na tržišno formiranje cijena nekretnina, dodaje direktor Madria Investa.


Prosječna mjesečna primanja u Hrvatskoj sigurno ne slijede porast cijena kroz sve sektore, što utječe i na razinu životnog standarda naših građana.


– Očekuje se period korekcija i u ovom segmentu, a posebno u dijelu definiranja održivog modela kojim bi se riješilo stambeno pitanje mladim obiteljima. Ako gledamo samo cijene nekretnina u Hrvatskoj u odnosu na ostatak EU zajednice, one su manje od većine prema podacima Eurostata, ali manja je i prosječna plaća naših građana. To utječe na kreditni rejting, što otežava i mogućnost kreditiranja, priča Buljat dodajući kako su naši mladi u nepovoljnijem položaju od njihovih vršnjaka u zapadnoeuropskim zemaljama, što se odražava i na demografskoj slici.


Hrvatski građani kupnjom nekretnina primarno rješavaju stambeno pitanje, zbog toga su veći jednosobni stanovi te dvosobni najtraženiji.


– U Zadru su to stanovi na lokacijama koji su u blizini potrebne infrastrukture za ugodan život, kao što su to vrtići, škole, trgovine… Po kvartovima u Zadru interesantne su lokacije na području Plovanije, Višnjika, Voštarnice. Primjetan je interes kupnje zemljišta na periferiji grada ili čak izvan grada Zadra kako bi se izgradila kuća ili pak stambeni kompleks, što će osigurati dodatnu mogućnost za rješavanje stambenog pitanja, dodaje Buljat te navodi kako se očekuje daljnji razvoj u ovom području jer je Zadarska županija itekako atraktivna, što se očituje i po razvoju poslovnih zona u okolici. Samom gradu Zadru i dalje će rasti atraktivnost.


Tržište najaktivnije u Zagrebu


Itekako je prisutan trend kupovanja vila, apartmana i zemljišta za daljnje investiranje i kod naših građana. Publikacija »Pregled tržišta nekretnina RH za 2021. godinu« pokazuje da je broj kupoprodaja stanova i apartmana bilo najviše u Zagrebu, zatim u Primorsko-goranskoj županiji te Splitsko-dalmatinskoj. Zadarska županija prednjači po broju kupoprodaja građevinskog zemljišta, a iza nje je Istarska županija.


Hoće li cijene nekretnina i dalje rasti ili su dosegle svoj vrhunac pa je izgledan njihov pad? Odgovori na ova pitanja su različiti, no realan prikaz je takav da u Zadarskoj županiji trenutačno postoji veća potražnja u odnosu na ponudu.


– Uz spomenutu inflaciju, ulazak u eurozonu i sve veći interes stranih državljana za nekretninama, primarno na Jadranu, može se očekivati daljnji rast cijena nekretnina. Pritom se ne smije zanemariti da je i cijena gradnje rasla zbog ulaznih troškova, rasta materijala, energenata. Na području grada Zadra i cijele Zadarske županije očekuje se daljnji razvoj, posebno ako uzmemo u obzir razvojne projekte koji će se realizirati kako u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, tako i kroz Višegodišnji financijski okvir gdje je Hrvatskoj na raspolaganju 23 milijarde eura. I to će odraziti na definiranje cijena nekretnina u Hrvatskoj, a poglavito na području Zadarske županije, što je i fokus našeg tima, zaključuje ovaj agent za promet nekretninama dodajući kako bi se u ostatku Hrvatske, koji nije primarno vezan uz Jadran, cijene nekretnina također mogle lagano korigirati na više, iako je tu konzervativniji u procjeni.