Srijeda, 29. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Mještani strahuju od poplave

Ugradili 15 šahtova za oborinsku vodu pa zabetonirali njih 13

Autor: Nikolina Lucić

30.08.2023. 10:39
Ugradili 15 šahtova za oborinsku vodu pa zabetonirali njih 13

Foto: Luka JeličićNajavljeno pogoršanje vremena stiglo je do naše regije, a s pljuskom su se ostvarili najgori strahovi žitelja Novog naselja Kukalj u Benkovačkom selu, kojima je od 15 šahtova za oborinsku vodu u naselju početkom prošlog tjedna zabetonirano njih čak 13! Strahuju od poplava u naselju koje je već svjedočilo takvim katastrofama za jačih kiša, kada su svi šahtovi bili u funkciji. Kuće na ravnom dijelu naselja pod silinom vode koja bi se slijevala ulicama redovito bi poplavile, a mještani nam sada u kombinaciji straha i nevjerice govore kako ne znaju kako će preživjeti najavljene pljuskove. Jure Prgomet, Marko Babić, Pero Ćumurdžić, Ilija Perić, Ivan Kovačević, Miro i Renato Majić te Tomislav Božić, susjedi su koji su nam pojasnili ovu situaciju, naglasivši kako ne znaju kome bi i pod kojim objašnjenjem palo napamet napraviti ovako nešto.


Voda nema kuda oteći


Ostvarenje njihove najgore noće more je pred realizacijom jer kiša je neumoljivo padala cijeli jučerašnji dan. Pojasnili su nam kako se za većih kiša oborinske vode slijevaju na ravni dio naselja, gdje kuće redovito plave i do pola metra. Iskustvo, ali i nedavna situacija iz Gračaca, gdje je su objekti u njihovom Novom Naselju 2 također teško oštećeni, naučilo ih je da su projekti spori, a obećanja još sporija.


U Novom naselju Kukalj u Benkovačkom selu žitelji upozoravaju da su zabetonirani odvodni slivnici

U Novom naselju Kukalj u Benkovačkom selu žitelji upozoravaju da su zabetonirani odvodni slivnici


– Bojimo se da će zbog betoniranja čak 13 od 15 šahtova za oborinske vode u našem naselju s prvom kišom poplaviti dio kuća onih susjeda čije su kuće smještene na ravnom dijelu terena, jer naselje ima i uzbrdica pa srećom nisu svi ugroženi, kazuje nam Jure Prgomet, pokazujući nam zajedno sa svojim susjedima šahtove koji su zabetonirani početkom prošlog tjedna.
– Radnici su utorak nabacali pijesak, a potom odmah i beton sljedećeg dana. Nitko nam nije dao niti slova objašnjenja zašto su u cijelom naselju ostavili samo dva otvorena šahta. Ako su ih sve išli betonirati, čemu su ih onda i radili. Kada sa zimom dođu kiše niti jedna kuća na nižem području neće ostati na suhom, pojašnjava nam Pero Ćumurdžić, kazavši kako su se poplave već događale ranijih godina i to kada je svih 15 šahtova bilo otvoreno.


– Nisu nam čak na cestu niti položili gornji sloj asfalta, tako da nas ne čudi ovakav bezobrazluk, dodaje Prgomet.


– Ovo što sada vidite je ruglo i nije samo ružno, već i nesigurno, nadodao je Tomislav Božić.


Nepoštivanje mještana


Stanovnici Novog naselja Kukalj čude se odluci prema kojoj je njihovo naselje ostavljeno da poplavi kod prve veće kiše.


– Pričalo se kako će gradonačelnik Tomislav Bulić u ponedjeljak stići u Naselje, no ne razumijemo njegovu izjavu kako su šahtovi zabetonirani na riječ struke, pojašnjava Prgomet.


– Samo dva šahta ne mogu primiti svu silinu vode koja se za kiša ovdje slijeva, to jednostavno nije logično. Cijelo je naselje ugroženo, naglasio je Ćumurdžić, dok Prgomet naglašava kako su svi u Gradskoj upravi upoznati sa situacijom.


Zamjenik gradonačelnika već je obišao Naselje, ali kažu nam, pravi se »nevještim Tomom«.


– Pametan čovjek ne može dokučiti ovu odluku, misli Ćumurdžić.


– Od 57 naseljenih kuća pola ih je prazno. Ovakvim će se tempom, ponašanjem i nepoštivanjem mještana samo njih više, naročito mladih s djecom odseliti. Voda ima svoju gravitaciju. Kako je krenulo uskoro ćemo pjevati onu »mala moja dajem ti na znanje, sila masi daje ubrzanje«, rezignirano će Prgomet.


Traže se dokumenti


Situacija je uzburkala vode i na benkovačkoj političkoj sceni, jer mještanima je podršku dala gradska oporba na čelu s Franom Tokićem.


– Taj čin mi je manje shvatljiv od nedavne kupnje stola od 25 tisuća eura, kazuje nam gradski vijećnik Domovinskog pokreta Frane Tokić, dodavši kako je takva odluka postala općim pokazateljem svih radnji i donesenih odluka političkog vodstva Grada Benkovca.


Jure Prgomet. Marko Babić i Tomislav Božić


– Jednostavno je neshvatljivo učiniti takvo što. Pitam se tko danas ne bi tražio neko drugo rješenje za taj problem, već kao njegov zaključak nalio beton u slivnike oborinske odvodnje u jednu od novijih komunalnih infrastruktura. Pitam se što je s planovima da se sustav javne odvodnje Benkovačkog Sela – Kukalj spoji s javnom odvodnjom Grada Benkovca?, dodaje Tokić, jer plan je bio da se po Odluci o odvodnji otpadnih voda na području Aglomeracije Benkovac to učini do konca 2022. godine.


– Sada je već konac 2023. godine. Je li razlog tomu možda neplanirano trošenje proračunskog novca na brojne izvantroškovničke radove na ostalim projektima?!, pita se Tokić.


Gradonačelnik Tomislav Bulić nam, pak, pojašnjava kako je oborinska infrastruktura u tom naselju vraćena u prvotno stanje dok se situacija ne raščisti, bez obzira na potencijalnu prijetnju imovini mještana. Dodaje kako su kuće rađene u obnovi, te kako sustav oborinskih voda ne funkcionira kako bi trebao, zbog čega dolazi do velikih problema na sustavu fekalne odvodnje.


– Velika količina oborinskih voda ugrožava normalno funkcioniranje pročišćivača voda, što bi se na kraju moglo preliti na sustav odvodnje za Benkovački sajam i za zapad Novog naselja, rekao je Bulić, dodavši kako traže projektnu dokumentaciju kako bi mogli ponovno pronaći neuralgične točke u naselju gdje se voda zadržava, kako bi ih mogli novim projektom ispraviti.