ponedjeljak, 29. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

HUMANI ČIN

Ugostitelj Erik Pavin: "Novac od nagrade darovat ću tamo gdje je najpotrebniji"

Autor: Jana Šolman

26.04.2023. 15:05
Ugostitelj Erik Pavin:

Foto: Arif Sitnica



Povodom 30. obljetnice osnutka Zadarske županije na prošlotjednoj svečanoj sjednici Županijske skupštine dodijeljene su nagrade ovogodišnjim laureatima. Među njima se našao i Erik Pavin, ugledni ugostitelj i vlasnik poznatog zadarskog restorana i hotela Niko, koji je primio nagradu za životno djelo u području gospodarstva, ugostiteljstva, turizma, sporta, kulture i humanitarnog rada.


Kako bismo saznali njegove prve dojmove nakon dobivenog priznanja, odlučili smo porazgovarati s Pavinom o njegovim samim početcima, dosadašnjem radu i viziji te o tome što planira s dobivenom novčanom nagradom i kako odgovara na razne oštre kritike koje su se pojavile.


Dolaze nove godine i nove nagrade


– U početku nisam niti znao da sam predložen za nagradu niti sam to tražio, stoga mi je to bilo veliko iznenađenje i neopisivo zadovoljstvo. Ova nagrada je iznimno značajna za mene, posebno jer su me za nju predložili i podržali moji sugrađani s Puntamike. Zaista sam sretan i zahvalan na dobivenom priznanju i želio bi se posebno zahvaliti svima koji su me predložili za kandidata i Zadarskoj županiji koja mi je uručila ovu veliku nagradu. Također, ako nisam do sada opravdao ovo priznanje, onda ću to zasigurno učiniti u svom budućem radu. Međutim, isto tako svjestan sam da su postojali i drugi kandidati koji zaslužuju nagradu za životno djelo te mi je izrazito žao što oni nisu dobili priznanje. No, dolaze nove godine i nove nagrade te sam siguran da će i na njih doći red, ispričao je Pavin, dodavši da ništa od ovoga ne bi bilo moguće da nije bilo njegove obitelji i vjernih gostiju.




– Moj otac je otvorio prvi privatni restoran 1963. godine te od tada neprekidno radimo i sada smo već ušli u 61. godinu našeg postojanja. Od samog početka držali smo se načela da radimo samo sa svježim namirnicama i da naše goste tretiramo kao dio naše obitelji. Mi im želimo pružiti osjećaj domaće atmosfere i kvalitetne hrane koju bismo i sami jeli. Naša kvaliteta se prepoznala i ljudi koji nas jednom posjete se uvijek vraćaju, kazao je Pavin.


U rad u restoranu uveo ga otac


U mladim danima Erik Pavin gledao je svog oca kako sprema ukusna jela, poslužuje goste s osmijehom i uspješno vodi svoj restoran. Od tada je prošlo punih 60 godina, a on je ponosno nastavio tradiciju i viziju svog oca. Njegov restoran je sada mjesto s dugom i bogatom poviješću, gdje se može pronaći obiteljska atmosfera, miris domaće kuhinje te zidovi ispunjeni uspomenama i fotografijama zadovoljnih gostiju.


– Mi radimo obiteljski posao koji je započeo moj otac. On je u početku radio sam uz pomoć moje majke te je tada bilo puno teže nego u današnje vrijeme. Naime, nije bilo automobila za nabavu, pa je on sve namirnice nabavljao biciklom, a ja sam u mladim danima čistio krumpire, prao suđe, nosio kašete, čistio stolove i išao s ocem u nabavu. Međutim, 1972. godine upisao sam ugostiteljsku školu te sam godinu dana nakon toga krenuo raditi zajedno s ocem. Vodili smo zajedničku radnju sve do njegove smrti 1983. godine, kada sam i preuzeo odgovornost za cjelokupni posao. Moram naglasiti kako mi je obitelj uvijek bila velika podrška i motivacija te bez njih ništa od ovoga ne bi postigao. Danas imam tri kćeri, zetove i unuke koji mi pomažu u poslu i čine me ponosnim. Očekujem da će se obitelj još proširiti i da ćemo nastaviti tradiciju koju je započeo moj otac, ispričao je Pavin.


Restoran Niko je poznat i kao mjesto koje je posjetilo mnoštvo poznatih ličnosti iz cijelog svijeta, ali Pavin ističe kako su im svi njihovi gosti jednako važni te da ih sve tretiraju kao vlastitu obitelj.


– Većina naših novih gostiju dolazi po preporuci prijatelja, poznanika i naših ostalih vjernih gostiju, pa se tako u našem restoranu ponekad pronađu i razne poznate ličnosti. Naš cjelokupni ambijent i prijateljska atmosfera ih uglavnom oduševe, tako da se uvijek rado vraćaju te s nama zajedno čak kuhaju i pjevaju, istaknuo je Pavin dodajući da, iako je kroz njihov restoran prošlo puno naših i stranih poznatih gostiju, oni sve njihove goste tretiraju kao obitelj te su im svi naši gosti jednako važni.


Pjevao s Pacom de Lucieom


– Među poznatim gostima bili su razni glazbenici, sportaši i glumci iz svih krajeva svijeta, pa tako i slavni gitarist Paco de Lucie koji je nakon koncerta u Zadru došao kod nas na večeru, a poslije večere imao sam veliku čast pjevati dok je on svirao. To mi je zasigurno jedna od dražih uspomena i večeri u ovom restoranu. Posjetili su nas i mnogi drugi poznati sportaši, od Stojka Vrankovića, pokojnog Dražena Petrovića pa sve do našeg najboljeg nogometaša Luke Modrića, dodao je ovaj ugostitelj.


Ovim putem Pavin se osvrnuo i na određene kritike koje su se pojavile u medijima nakon objave kandidata za ovu prestižnu nagradu prema kojima su ostali kandidati svojim radom više zaslužili priznanje za životno djelo.


– Kada sam pročitao kritike, samo sam se nasmijao jer ništa od toga nije bila istina. Smatram da ljudi često imaju predrasude o nekome, a da ga uopće ne poznaju, što mi nije pojmljivo. Mislim da je važno da se ljudi prvo upoznaju prije nego što počnu iznositi negativne komentare. Ako se negativni komentari iznose nakon upoznavanja, onda to ima smisla, ali kada ljudi govore o meni, a da me uopće ne poznaju, to mi je neprihvatljivo. Želim biti okružen ljudima koji me podržavaju i cijene te ne vidim razloga da to nisu svi, jer ja volim sve ljude, poručio je ovaj Zadranin.


Zadarska županija je uz javna priznanja dodjeljivala i novčane nagrade, pa je tako Pavinu dodijeljena i novčana nagrada u iznosu od pet tisuća eura koju će, kako kaže, donirati tamo gdje je najpotrebnije.


– Nisam očekivao niti nagradu, a kamoli novac. Dobivenu novčanu nagradu mislio sam donirati zadarskoj bolnici odnosno ljudima kojima je najpotrebniji, ali ne mogu još ništa potvrditi. No, novac ću zasigurno darovati tamo gdje je najpotrebniji, najavio je Pavin.