ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Potrebna suradnja

Udruga maslinara prozvala turističku zajednicu i županiju: Nemaju sluha za uspjehe maslinara

Autor: Portal ZL

08.05.2023. 12:17
Udruga maslinara prozvala turističku zajednicu i županiju: Nemaju sluha za uspjehe maslinara


Kad bi se proglašavale najaktivnije udruge među prvima, ako ne i prva, bila bi Udruga maslinara Zadarske županije.


– Udruga je u protekloj godini organizirala oko 20-ak stručnih predavanja te desetak terenskih radionica. Članovi su imali mogućnost upoznati najnovija tehnološka dostignuća koja se primjenjuju u suvremenoj agrotehnici i elajotehnici, izvjestio je tajnik udruge Josip Pavlica mag. ing. agro. 


 Predavači su uglavnom bili iz područja agronomije i prehrambene tehnologije. Terenske radionice su uz agronome vodili i sami maslinari koji su članovi Udruge, prenoseći vještine rezidbe i cijepljenja masline, istaknuto je na Skupštini maslinara Zadarske županije, održane jučer u Novigradu. Na dnevnom redu su bili: Financijsko izvješće, Izvješće o radu i  Ciljevi u tekućoj 2023. godini.
– Udruga je tijekom ove i prošle godine u članstvo primila preko osamdeset članova, uz gotovo svakodnevno zaprimanje zahtjeva za članstvo nadamo se da će broj članova vrlo brzo prijeći stotinu, rekao je Pavlica.


Od županije nismo dobili niti jednu kunu


Nadalje, definirani su ciljevi za tekuću godinu gdje se naglasak stavio na što bolju suradnju Udruge sa tijelima lokalne samouprave, a to se prvenstveno odnosi na Zadarsku županiju koja bi trebala pružiti pomoć i potporu u što boljoj afirmaciji maslinarstva Zadarske županije kako u zemlji tako i u inozemstvu. 


Također se naglasak stavlja i na uspostavu suradnje kako sa županijskom tako i s gradskom Turističkom zajednicom, te s općinskim Turističkim zajednicama, o čemu je govorio dr. Ivica Vlatković, predsjednik Udruge maslinara Zadarske županije.– Udruga, evo, djeluje već godinu i pol dana, a za sve naše dosadašnje aktivnosti od županije nismo dobili niti jednu kunu, rekao je Vlatković. Govoreći o međunarodnim uspjesima maslinara s područja Zadarske županije on je posebno apostrofirao one najvažnije u Tokiju i New Yorku. Od ukupno 105 nagrada koliko je osvojila Hrvatska i plasirala se na sam vrh, odmah iza maslinarskih velesila Italije i Španjolske, maslinari sa zadarskog područja tom timskom uspjehu sudjelovali su sa svojih 20 nagrađenih ulja što je gotovo jedna petina, podsjetio je Vlatković i najavio: Tražit ću da naša županija barem podmiri dio troškova sudjelovanja naših maslinara na natjecanju u New Yorku, kao što to rade u Istri, ali i dalmatinskim županijama Šibensko-kninskoj i Splitsko – dalmatinskoj gdje po 50 posto troškova sufinciraju županije, a 25 posto područne Gospodarske komore.


Unatoč brojnim aktivnostima Udruga maslinara Zadarske županije praktički je beskućnik. Nema svoje prostorije.


– Tražili smo od županije prostor gdje bi mogli održavati vođene degustacije i educirati zainteresirane kako razlikovati dobro od lošeg ulja. Ali, još ništa, kaže Vlatković. 


On je najavio da će ozbiljno zamjeriti što se na gastronomske manifestacije ne pozivaju maslinari i uljari.


Ništa bez maslinara


– Nezamislivo je da se, primjerice TunaSushi and Wine Festival odvija bez maslinara. Vjerojatno jela pripremaju na sojinom, a ne na maslinovom ulju, prokomentirao je na gorko-šaljiv način. 


Ako je u „opisu poslova“ turističkih zajednica da obogaćuju ukupnu turističku pa tako i eno-gastro ponudu, logično je da na manifestacijama i sajmovima koji se održavaju kroz ljetne mjesece sudjeluju i maslinari. Uz dodatnu promociju destinacije time bi im se omogućila prodaja jednog dijela njihovih proizvoda. Nadalje, u budućnosti će biti potrebno ostvariti suradnju s ugostiteljima jer i oni predstavljaju značajnu tržnu nišu za prodaju ulja. 


Na skupštini u Novigradu također se raspravljalo o potrebi uspostave Vodiča maslinovih ulja Zadarske županije. Ideja bi se realizirala na način da u njemu budu zastupljena ulja članova Udruge kako bi  potrošači mogli pronaći kvalitetna ulja i kako bi se spriječilo da budu prevareni. Za proizvođače bi to značilo lakši put do potrošača te zaštitu od nelojalne konkurencije. Vodič bi izlazio jednom godišnje, a boce u kojima bi se ulje prodavalo, uz etiketu po izboru proizvođača, imale bi i dodatnu etiketu koja bi garantirala kvalitetu proizvoda koja treba biti ujednačena. Proizvođač također treba potpisati izjavu kojom jamči kakvoću zapakiranog ulja, a broj markica po proizvođaču  će se ograničiti godišnjom proizvedenom količinom ulja, rečeno je na skupštini u Novigradu.


Inače, na području Zadarske županije maslinarstvom se na oko 3.000 hektara bavi 3,5 tisuće obiteljskih gospodarstva koja godišnje proizvedu oko  9.000 hektolitara maslinovog ulja.