Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

„Boulder“ stijena

U Zadru se otvara prva umjetna penjačka stijena

Autor: Zadarski list

06.12.2022. 12:42
U Zadru se otvara prva umjetna penjačka stijena


Sportski penjački klub Paklenica poziva na otvorenje „boulder“ dvorane ovog petka 09. prosinca s početkom u 19:00h u okviru Športskog centra Višnjik. Radi se o jedinoj umjetnoj penjačkoj stijeni u Zadru, u kojoj se odnedavno primaju upisi za treninge za dječje uzraste, a od ovog petka biti će otvorena i svim građanima – kako iskusnim penjačima, tako i totalnim početnicima koji žele napraviti svoje prve vertikalne korake. 


– Umjetna stijena je smještena u prostoru površine od 90m2, a radi se o „boulder“ stijeni koja ide do 3m visine ispod koje su mekane strunjače koje ublažavaju pad stoga je od opreme potrebno samo imati ili čiste patike ili specijaliziranu penjačku obuću („penjačice“), poručuju organizatori iz Sportsko-penjačkog kluba Paklenica.


Inače, sportsko penjanje je jedan od najbrže rastućih sportova posljednjih desetak godina, a od 2020. penjanje postaje zaseban sport odvojen od planinarenja i alpinizma te dobiva status olimpijskog sporta. Svoju uspješnu olimpijsku premijeru penjanje je imalo na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021., a  već sada znamo da ćemo penjanje gledati i na sljedeće dvije olimpijade.