Nedjelja, 23. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

NESTAŠICA

U Zadru nema lijeka za dijabetes, koriste ga i oni koji žele smršavjeti

Autor: Marina Vlakić

07.03.2023. 20:46
U Zadru nema lijeka za dijabetes, koriste ga i oni koji žele smršavjeti

Foto: Arhiva NLI u Zadru je došlo do nestašice lijeka za dijabetes te ga u ljekarnama nema već gotovo mjesec dana. Alarmantna je ovo situacija za sve oboljele od dijabetesa, no lijeka, kako saznajemo u Ljekarnama Zadar, jednostavno nema. Pretpostavlja se da je do nestašice došlo zbog trenda prema kojem osobe koje imaju prekomjernu težinu lijek Ozempic koriste za mršavljenje. Situaciju je pogoršala objava nekih svjetskih zvijezda koje su rekle kako su ovaj lijek koristile za brzinsko skidanje kilograma.


Ozempica stoga nema u nekoliko država, a pacijenti iz Hrvatske prisiljeni su nabavljati ga u Sloveniji ili uzimati neki drugi lijek. Problem je što se ovaj lijek izdavao na tzv. bijeli recept koji se može dobiti kod privatnih liječnika, a takvih je recepata često više nego onih liječnika iz sustava zdravstvenog osiguranja.


Franka Pocrnić, zamjenica ravnatelja Ljekarni Zadar i voditeljica ljekarne Jadran, kaže kakao je riječ o lijeku za bolesnike sa šećernom bolešću tipa 2 koji se pokazao jako dobrim za ovu bolest.
– Potrošnja je u Hrvatskoj bila veća od očekivane, a čuli smo da je lijek iz Europe povučen na neka druga tržišta. Ne znam je li to istina, ali kod nas nije bilo slučajeva da se propisuje za mršavljenje te su ga uglavnom koristili pacijenti s dijabetesom. Riječ je više o američkom trendu i u naše ljekarne nisu dolazili oni s bijelim receptima. Lijeka trenutačno nemamo i svi oni koji ga trebaju moraju ići kod specijalista da im prepiše neki alternativni lijek, pojašnjava gospođa Pocrnić, napominjući kako bi lijek za dijabetes ipak uskoro trebao doći u ljekarne.


No sve one koji koriste ovaj lijek za mršavljenje treba upozoriti da time ugrožavaju ne samo zdravlje oboljelih od dijabetesa, već i vlastito. Naime, korištenje ovog lijeka izaziva brojne nuspojave, prije svega gastroenterološke probleme te upalu žuči i gušterače.