Četvrtak, 22. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

UPOZORENJE GRAĐANIMA

Liječnici se oglasili o 'opasnoj dijeti': Ne uzimajte tablete za liječenje dijabetesa zbog mršavljenja

Autor: Hina

12.12.2022. 14:39
Liječnici se oglasili o 'opasnoj dijeti': Ne uzimajte tablete za liječenje dijabetesa zbog mršavljenja

Foto: Snimio Sergej DRECHSLER

"Registrirani lijekovi za liječenje šećerne bolesti tipa 2 u Hrvatskoj nikako se ne smiju koristiti za liječenje drugih bolesti, pa tako ni debljine", poručuju iz HLZ-aZAGREB – Hrvatsko društvo za debljinu Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ) pozvalo je u ponedjeljak građane da ne uzimaju lijekove za liječenje šećerne bolesti tipa 2 za samoinicijativno mršavljenje, bez liječničkog nadzora.


“Registrirani lijekovi za liječenje šećerne bolesti tipa 2 u Hrvatskoj nikako se ne smiju koristiti za liječenje drugih bolesti, pa tako ni debljine”, poručuju iz HLZ-a nakon što su mediji izvijestili o pomami za receptnim lijekom za dijabetes, koji Hrvatice koriste za skidanje kilograma.


Hrvatsko društvo za debljinu upozorava da se u medijima, na društvenim mrežama i u javnom prostoru često poistovjećuju i netočno interpretiraju lijekovi za šećernu bolest tipa 2 i lijekovi za liječenje debljine te ističe da su dijabetes i debljina različite dijagnoze s različitim smjernicama liječenja.
“Pozivamo građane da sve lijekove koji se izdaju na recept ne uzimaju sami, već isključivo u dogovoru s liječnikom”, ističe se u priopćenju.


Debljina je ozbiljna kronična bolest povezana s više od 190 drugih bolesti i mora se dijagnosticirati i liječiti. Indeks tjelesne mase (ITM) između 25 i 30 kg/m2 definira se kao prekomjerna tjelesna masa, a indeks tjelesne mase iznad 30 dijagnosticira se kao bolest debljine.


Stoga Hrvatsko društvo za debljinu ne preporučuje uzimanje „čarobnih formula“ i traženje „instant rješenja“, već predlaže građanima da potraže pomoć kod svog liječnika, educirane osobe za dijagnosticiranje i liječenje debljine.


U Hrvatskoj postoje registrirani lijekovi za liječenje debljine. Njih propisuju liječnici u sklopu individualnog plana liječenja svake osobe koja živi s debljinom. Lijekove se uključuje u proces liječenja debljine kada je indeks tjelesne mase veći ili jednak 30 kg/m2 ili kada je indeks tjelesne mase između 27 i 30 kg/m2, uz prisutnost najmanje jedna pridružene bolesti.


“Ako znamo da 60 posto hrvatskog stanovništva ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu, iznimno je važno da rješavanju ovog velikog zdravstvenog problema pristupamo odgovorno“, naglašavaju predsjednik i potpredsjednica Hrvatskog društva za debljinu, Davor Štimac i Sanja Klobučar.


Hrvatsko društvo za debljinu ove je godine objavilo smjernice za liječenje debljine u odraslih osoba, po kojima se debljina liječi promjenom životnih navika, što uključuje adekvatnu prehranu i tjelesnu aktivnost, a liječnik će odlučiti kada je potrebna i farmakoterapija, tj. lijekovi za liječenje debljine ili neka druga endoskopska ili kirurška metoda liječenja.