ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

OPASNE VRUĆINE

U zadarskoj Hitnoj 10 posto više intervencija

Autor: Iva Bucić

24.06.2023. 10:15
U zadarskoj Hitnoj 10 posto više intervencija

Foto: ARHIVA ZLOtkako se živa na termometru popela iznad 30 stupnjeva, hitni prijemi diljem države bilježe porast intervencija. Tako je i u Zadru, čiji Hitni prijem bilježi otprilike 10 posto više intervencija nego inače. Iako pomoć najčešće traže starije osobe s kroničnim zdravstvenim problemima, treba istaknuti da je vrućina jednako opasna i za djecu, mlade, kao i za kućne ljubimce.


– Kritične skupine, dakle, onkološki bolesnici i stariji pacijenti koji boluju od kroničnih bolesti maksimalno trebaju izbjegavati sunce koliko god je to moguće, to je najvažnije, kaže Ive Miletić, glavni medicinski tehničar Zavoda za hitnu medicinu Zadar i upozorava da velike vrućine predstavljaju rizik za sve dobne skupine.


– Ima dosta djece koja izlaze kad je jako sunce, pri čemu roditelji često ne shvaćaju da je to veliki rizik. Prema svim preporukama, od 11 do 16 sati suncu ne treba izlagati djecu, a isto vrijedi i za kućne ljubimce.
– Osim izbjegavanja izlaganja suncu u periodu kada su temperature najviše, jedan od ključnih savjeta za izbjegavanje zdravstvenih problema je osiguravanje dovoljnog unosa vode tijekom cijelog dana. Treba piti dovoljno tekućine, držati se hladovine i mazati se kremama s visokim zaštitnim faktorom. Ali broj jedan je definitivno dovoljan unos tekućine, ističe Miletić.


Foto: Arhiva ZL


Važne preporuke


Kada je izlazak neizbježan, preporučuje se nošenje pokrivala za glavu i odjeće od laganih prirodnih materijala poput pamuka ili viskoze kako bi se smanjio rizik od toplinskog udara i opeklina od sunca, a teške fizičke poslove treba obavljati isključivo u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima.


Ako se zbog vrućine pojave simptomi poput vrtoglavice, slabosti, umora i snažne glavobolje, važno je što prije intervenirati.


– Vrtoglavica i glavobolja su najčešći simptomi toplinskog udara, osoba izgleda dehidrirano. U tom je slučaju najvažnije nadoknaditi izgubljenu tekućinu, ako je to moguće i osobi staviti hladne obloge te na taj način spustiti tjelesnu temperaturu. To je sasvim dovoljno za prvu ruku, no uvijek možete nazvati Hitnu na 194 i zatražiti dodatne savjete liječnika, naglašava Miletić te zaključuje kako Hitna treba intervenirati kada je opće stanje čovjeka izrazito loše.


Foto: Arhiva ZL