ponedjeljak, 15. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

OTVOREN HRVATSKI DOM

Lička kapa kao poveznica Hrvatske i hrvatske zajednice u Srbiji

Autor: Marin Smolčić

24.06.2023. 09:00
Lička kapa kao poveznica Hrvatske i hrvatske zajednice u Srbiji

Foto: Hrvatski dom SuboticaU Subotici je jučer svečano otvoren Hrvatski dom, ključni infrastrukturni projekt za hrvatsku zajednicu u Srbiji. Hrvatski dom je otvorio premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković, a svečanosti je među brojnim uzvanicima nazočio i župan Ličko-senjske županije Ernest Petry. Hrvatski dom u Subotici predstavlja važan korak u očuvanju i jačanju položaja hrvatske manjine u Srbiji. Prostor će služiti kao središte za djelovanje Hrvatskog nacionalnog vijeća, Novinsko-informativne ustanove “Hrvatska riječ” i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.


Sredstva za kupnju zemljišta i izgradnju Hrvatskog doma osigurala je Vlada Republike Hrvatske, što je od iznimne važnosti za opstojnost i institucionalno jačanje hrvatske manjine u Srbiji. Tijekom svečanosti otvorenja, župan ličko-senjski Ernest Petry uručio je tradicionalnu ličku kapu Jasni Vojnić, predsjednici Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji, te Tomislavu Žigmanovu, ministru za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije koji je ujedno i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.


Ovaj gest u čijem se središtu našla tradicionalna lička kapa simbolizira povezanost i suradnju između Hrvatske i hrvatske manjine u Srbiji, te ukazuje na važnost očuvanja kulturne baštine i jačanja veza među njima. Hrvatski dom u Subotici postaje centralno mjesto za okupljanje i razmjenu iskustava hrvatske zajednice u Srbiji te će doprinijeti očuvanju i promicanju hrvatske kulture, jezika i identiteta Hrvata u regiji.


Foto: Hrvatski dom Subotica


Foto: Hrvatski dom Subotica