ponedjeljak, 22. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Nestašica

U zadarskim ljekarnama nedostaje antibiotika, sirupa za djecu i lijekova za sniženje temperature

Autor: Nikolina Lucić

03.02.2023. 08:00
U zadarskim ljekarnama nedostaje antibiotika, sirupa za djecu i lijekova za sniženje temperature

Foto: Luka JeličićNestašica lijekova s kojom se već neko vrijeme borimo ne nazire se kraju. Opskrba lijekova u velikim je problemima, a hrvatski zdravstveni sustav, koji ionako obiluje neplatišama lijekovima, stoji na klimavim nogama. Iz HALMED–a su već priznali kako trenutačno vladaju nestašice pojedinih antibiotika, lijekova za ublažavanje bolova, snižavanje povišenog krvnog tlaka, snižavanje kolesterola, smanjenje tlaka u oku i slično. Inzistiraju kako se tegobe koje se ublažavaju tim lijekovima lako mogu riješiti zamjenskom terapijom. Ističu kako su se nestašice lijekova do sada rješavale zakonski dostupnim alatima, koji se temelje na preraspodjeli zaliha istog ili zamjenskog lijeka s tržišta druge države članice EU-a.


Do još jednog problema u opskrbu lijekovima došlo je zbog naglog porasta potražnje za lijekovima zbog širenja respiratornih infekcija, a mi smo s ravnateljem Ljekarni Zadar Božom Čolakom provjerili u kakvoj su situaciji zadarske ljekarne.


– Za naše ljekarne kupujemo sve tržišno dostupne lijekove. Iako se na nacionalnoj razini suočavamo s nestašicama, s pouzdanjem mogu kazati kako su zadarske ljekarne dobro snabdjevene, kazao je Čolak, dodavši kako lijekove redovito kupuju u zalihama, tako da je defektura stabilna.
– Zamjenske su terapije uobičajeno sredstvo kojima se pristupa tijekom nestašica, tako da klijentima možemo ponuditi privremeno rješenje dok se tržište ne stabilizira, rekao je Čolak, dok nam je njegova zamjenica i voditeljica ljekarne Jadran Franka Pocrnić kazala kako u zadarskim ljekarnama trenutačno vlada nestašica antibiotika, sirupa za djecu te lijekova za sniženje temperature.


– Zamjenske terapije imamo, iako opskrbni lanci iz veledrogerija također ponekad kasne, poručila je Pocrnić.


Za kratki smo komentar pitali i dr. med. Dubravku Finka, predsjednicu udruge Zadarski pacijent, koja nam je kazala kako pacijenti udrugama najčešće ne prijavljuju probleme s dostupnošću lijekova, iako je taj problem izravna prijetnja zdravlju građana.


– Većina se pacijenata u situaciji kada u ljekarni nema njihovog uobičajenog recepta prvo obraća svom liječniku primarne medicine, koji im propisuje valjanu zamjensku terapiju. HALMED doduše kasni s objavama o stanju tržišta lijekova, no stanje zapravo nije tako drastično loše, poručila je Finka.