Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

NEMATERIJALNA BAŠTINA

U Tkonu na otoku Pašmanu održan 8. Otočni susret klapa

Autor: Vesna Benić

27.08.2023. 20:51
U Tkonu na otoku Pašmanu održan 8. Otočni susret klapa

Foto: Vesna BenićZaljubljenici u klapsko pjevanje u Tkonu su mogli uživati u 8. Otočnom susretu klapa na trgu ispred crkve sv. Ante opata. Nastupile su klape Zora iz Betine na otoku Murter, klapa Vrilo iz Obrovca sinjskiog, klapa Drniš, klapa Zikva s Pašmana, Vinčace iz Novog Vinodolskog, klapa Certissa iz Đakova, klapa bratovštine sv. Stjepana iz Gorice -Sovića, BiH, kao i domaćin, klapa Školji koja je bila i organizator Susreta. Pokrovitelji ove manifestacije koja se tradicionalno održava su TZ općine Tkon i Općina Tkon.


Klapsko pjevanje je tradicionalna hrvatska vokalna glazba podrijetlom s juga Hrvatske (Dalmacije), primorskih i otočnih krajeva. Izvodi se u urbanim, ali i ruralnim sredinama. Klapsko pjevanje uvršteno je 2012. godine u Popis UNESCO-ove nematerijalne svjetske kulturne baštine.


Govoreći o Susretu Vojko Bobić, član klape Školji od njezinih samih početaka, izjavio je kako su kao organizatori jako zadovoljni što se održava ova klapska manifestacija koja je u Tkonu počela prije osam godina i postala tradicionalan program.


Užitak klapskog pjevanja za Kunjane
– Drago nam je što se ovaj otočni susret klapa održao svih ovih godina, što su ga ljudi prihvatili i što ga nastavljamo održavati svaku godinu sve bolje i bolje. Odaziv klapa je veliki i to iz čitave Hrvatske i izvan njenih granica. Klape se s radošću odazivaju na ovaj Susret, a mi nastojimo da ih primimo i ugostimo u skladu s mogućnostima koje su nam na raspolaganju. Želja nam je pružiti našim mještanima i svim gostima pružiti jedan užitak izvornog klapskog pjevanja, kazao je Bobić te istaknuo kako je klapa Školji osnovana prije 11 godina, a sastoji se u sadašnjem sastavu od članova s otoka i susjednog kopna.


– Imamo članove iz Bibinja, Sukošana i s otoka Pašmana. Svih nas skupa ponajprije vezuje prijateljstvo, a potom klapska pisma koju nosimo u srcu i volimo. Radi klapske pisme odričemo se puno, puno stvari u životu kako bi održali tu tradiciju izvornog klapskog pivanja koja je u nama svima ukorijenjeno u našim dalmatinskim genima. Otočna smo klapa i 2022. godine smo uvršteni u HOP, nematerijalnu Hrvatsku baštinu za promicanje kulture, klapske pjesme i izvornog klapskog pjevanja. To je jedan veliki poticaj i za naš otok Pašman, a i da dalje nastavimo u svom radu. Probe prilagođavamo jedni drugima jer, kako što sam rekao, ima nas i s otoka i s kopna. Nekada su probe tu u Tkonu, nekada u Bibinjama, a nekada u Sukošanu ili Neviđanima, ovisno sve o mogućnostima, a i novčanim troškovima. Što se tiče naših nastupa, gostujemo po cijeloj Hrvatskoj i u inozemstvu. Stječemo nova poznanstva i prijatelje, pa tako uskoro imamo i nastup u Austriji. Ajmo reći bukirani smo, mogu slobodno reći i previše, ali kada je klapska pisma u pitanju ništa nam nije teško, priča član klape Školji.


Prigodni darovi i zahvalnice


Voditelj programa 8. Otočne smotre klapa bila je novinarka Branka Pelicarić koja je prisutnima poručila kako će posjetitelji slušajući pjesme moći prošetati kroz domaće verse, kroz stihove o ljubavi, čežnji, simpatijama, ali i muci težaka, ribara i poljoprivrednika.


– Uživat ćemo kroz prekrasne note i pjesme naših večerašnjih klapa. Klapa Školji, organizator ovog Susreta, posebno se htjela zahvaliti Marjanu s broda Škrokoplov iz Neviđana, kazala je Branka. Za razglas, rasvjetu i videosnimanje Susreta pobrinuo se Tihomir Benčić. Susret je otvoren nastupom klape Školji, nakon koje su na pozornicu izašle pjevačice iz KUD-a Zora« iz Betine, …


Publika je pozorno pratila i slušala nastup svih klapa, čijim izvedbama su bili oduševljeni te su ih nagradili burnim pljeskom. Mogli su se čuti zvižduci i pozivi da se klape vrate na binu i izvedu još po koju pjesmu.


Otočni susret klapa u Tkonu, 8. po redu, završio je podjelom prigodnih darova i zahvalnica koje je svim sudionicima uime organizatora i pokrovitelja uručila Darija Bobić te je zajedničkim fotografiranjem i izvedbom pjesme Pismo moja.