Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

NESREĆA NA MORU

Izletnički brod nasukan na otok Šipan: Nema stradalih i ozlijeđenih

Autor: Portal ZL

26.07.2023. 16:56
Izletnički brod nasukan na otok Šipan: Nema stradalih i ozlijeđenih

Foto: Sergej Dreschler/NLNacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanje na moru u Rijeci (MRCC Rijeka) izvijestila je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o nasukanju izletničkog broda, na obalu otoka Šipan. Službenici Lučke kapetanije Dubrovnik izvršili su i hitne medicinske prijevoze, kojima su spašene dvije pacijentice u kritičnom stanju.


Dojava o pomorskoj nesreći izletničkog broda zaprimljena je u MRCC Rijeka danas, 26. srpnja u 10.50 sati izravno od voditelja, ujedno vlasnika broda, o čemu je odmah obaviještena Lučka kapetanija Dubrovnik, nadležne službe Uprave sigurnosti plovidbe resornog Ministarstva i Pomorska i aerodromska policija Dubrovnik. Na poziciji nasukanja, sa sjeveroistočne strane otoka Šipana zatečen je izletnički brod imena „MIRABLEA“, duljine trupa 24,8 metara, bez posade i putnika, koji su pravovremeno evakuirani prekrcajem na druga plovila, u blizini.


U okviru preliminarnog očevida koji se provodi na mjestu nesreće, utvrđeno je da se brod većim dijelom trupa nasukao na obalu, dok je krmeni dio ispod razine mora. Izuzetim izjavama posade i putnika te administrativnim nadzorom u okviru očevida, ustanovljeno je da se u trenutku nesreće na brodu nalazilo 20 putnika i pet članova posade, među kojima srećom, nema stradalih i ozlijeđenih. Iako je brod djelomično potopljen krmenim dijelom ispod razine mora te je u brodskim spremnicima preostalo oko 1000 litara pogonskog goriva tipa ‘plavi diesel’, za sada nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša istjecanjem goriva ili drugih polutanata. Temeljem dopuštenja LK Dubrovnik vlasnik broda angažirao je ronilački tim, koji pregledom trupa ispod razine mora, a dovršetkom svih potrebnih radnji Lučka kapetanija Dubrovnik izreći će vlasniku nalog za komercijalno odsukavanje i tegalj broda, na određenu lokaciju, gdje će se nastaviti s očevidnim radnjama o uzrocima ove pomorske nesreće.


Foto: Sergej Dreschler/NL


MEDICO AKCIJE
Lučka kapetanija Dubrovnik noćas i jutros izvršila je dvije akcije hitnih medicinskih prijevoza, kojima su spašeni pacijenti sa udaljenih lokacija, u kritičnim zdravstvenim stanjima. Prva MEDICO akcija izvršena je slijedom liječničkog zahtjeva prema pacijentici u kritičnom stanju, koja je noćas u 03.00 sata ukrcana na spasilačku brodicu iz sastava LK Dubrovnik te u pratnji medicinske sestre iz uvale Mihajla, na otoku Lastovu prevezena u Split, kamo su pristali jutros u 05.35 sati, kada su pacijenticu preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći HMP Split, u daljnje postupanje prema splitskome KBC-u, čime je ova akcije uspješno okončana.


Drugu akciju hitnoga medicinskog prijevoza službenici dubrovačke Kapetanije poduzeli su prema članici posade strane jahte. U trenutku dojave pacijentica se nalazila na oko 25 nautičkih milja jugozapadno od Dubrovnika, a s obzirom na kritično zdravstveno stanje pacijentice, ista je evakuirana na spasilački brod „Danče“ iz sastava LK Dubrovnik te žurno prevezena u Sobru na otoku Mljetu, odakle je u daljnje medicinsko postupanje preuzeta helikopterom Oružanih snaga RH.


U okviru uspješno izvršene obje MEDICO akcije službenici Lučke kapetanije Dubrovnik u manje od 12 sati preplovili su oko 260 nautičkih milja, prosječnom brzinom plovidbe od 19,8 čvorova, praćeni izrazito nepovoljnim vremenskim uvjetima, križanom moru iz jugoistoka, sjevera i sjeverozapada.