Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ušteda energije

U Pagu se gasi svaka druga vanjska lampa

Autor: Toni Perinić

24.11.2022. 18:44
U Pagu se gasi svaka druga vanjska lampa

Foto: PexelsRast cijena energenata iz dan u dan posebno opterećuje proračune jedinica lokalne samouprave, o čemu smo nedavno i izvještavali. Grad Pag doskočio je tom problemu uvođenjem privremenih mjera štednje, odnosno gašenjem svakog drugog rasvjetnog mjesta u javnoj rasvjeti na području svih naselja grada, od Miškovića do Šimuna. Gradonačelnik Ante Fabijanić kaže kako je riječ o ustaljenoj praksi koja je sad, s obzirom na cijene, posebno značajna za gradske financije.


– Struja je strašno poskupjela u odnosu na proteklu godinu. Na području grada imamo oko sedam stotina rasvjetnih tijela, za što smo ranije plaćali oko milijun kuna. Danas je taj iznos skočio na preko četiri milijuna kuna, što je uistinu značajan udarac za naš budžet, objašnjava nam Fabijanić, napominjući kako bi, bez štednje energije, trebali povećati cijenu komunalne naknade za građane, što ne žele.


– Mjere štednje u potrošnji električne energije provest ćemo i u gradskim tvrtkama. Direktorima je preporučeno pronaći način kako unutar tvrtki uštedjeti barem polovicu trenutačne potrošnje, naglašava paški gradonačelnik, ističući za kraj kako će na ovaj način uštedjeti oko 2,5 milijuna kuna.