ponedjeljak, 4. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

PRVI PRORAČUN U EURIMA

"U godini pred nama vodit ćemo računa o tri bitna aspekta"

Autor:

14.11.2022. 16:25

Foto: Davor Kovačević/NLU Banskim dvorima održava se sjednica Vlade na kojoj su ministri raspravljali o nacrtu prijedloga proračuna za narednu godinu. Premijer je na početku sjednice otkrio tri važna cilja proračuna, prvog koji će biti izražen u eurima, javlja Televizija N1.


“Ovo je prvi proračun koji ćemo usvojiti u vrijeme kad će RH biti članica Šengena i europodručja. Ta činjenica mijenja percepciju Hrvatske i utjecat će na naš razvoj”, rekao je premijer na početku sjednice. Dodao je i da je Hrvatska zadržala političku stabilnost što joj omogućuje da provodi reforme uz potporu europskih fondova i NPPO-a. “Zbog toga je i projekcija rasta od 7,5 dobra i malo je skromnija do onoga što o nama govore međunarodne financijske institucije. Zbog toga možemo biti ponosni na ovu 2022.”, kaže.


Plenković kaže kako je projekcija rasta 0,7 posto, što je manje od onoga što je Hrvatskoj dala EK. “Mi smo u procjenama uvijek bili konzervativni i na kraju smo agilnošću gosporarstva, predanošću hrvatskih i mjerama Vlade stvarali kontekst za veći gospodarski rast”, kaže premijer dodajući da u 2024. i 2025. planiraju viši rast.


Vlada će nastaviti voditi brigu o građanima, kaže premijer.
“U godini pred nama vodit ćemo računa o tri bitna aspekta. Da ovaj proračun bude proračun za ublažavanje posljedica krize s kojom smo suočeni. Bez mjera vlade bili bi skuplji plin, struja i naftni derivati.
Najvažnije je da država u krizi da potporu onima koji su najugroženiji. Kroz ovoj proračun stvaramo mogućnost da im nastavimo pomagati. Ovaj proračun ima za cilj očuvati gospodarski rast i razvoj, posebno poticati rast javnim investicijama, s posebnim naglaskom na zelenu i energetsku tranziciju.


Ovaj proračun će i omogućiti sigurnost našim građanima, nastavak rasta mirovina i plaća. Dogovori koje smo postigli sa sindikatima su uključeni u ovaj proračun. Ovdje je niz mjera koji se odnose na demografske mjere, rodiljne i roditeljske naknade… Sve se to nalazi u ovom proračunu. Osiguravaju se i daljnja ulaganja u naše obrambene sustave koji su osobito važni u ovim promijenjenim društveno-političkim okolnostima”, kaže premijer.


Na kraju je rekao kako očekuje da će Sabor na vrijeme usvojiti proračun i da će sve aktivnosti krenuti s 1. siječnja 2023.