Nedjelja, 4. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

30. obljetnica VRO Maslenica

FOTO U Jasenicama svečana sjednica Općinskog vijeća i spomen na slavne dane

Autor: Nikolina Lucić

20.01.2023. 14:26
FOTO U Jasenicama svečana sjednica Općinskog vijeća i spomen na slavne dane

Foto: Arif Sitnica

30. obljetnica VRO Maslenica posebno se slavi u općini Jasenice, koja danas slavi svoj dan. Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća, osim pogleda na uspjehe u protekloj godini, dodijeljene su i godišnje nagrade zaslužnim pojedincima te još jednom istaknuta važnost VRO Maslenica za žitelje podvebebitskog kraja. Tom je prigodom predstavljena i fotomonografija “Maslenica Jasenice” koja dokumentira protek akcije na jaseničkom području. Akcija Maslenica označila je oslobađanje prostora Novskog ždrila i otvorila mnogo praktičnije povezivanje hrvatskog sjevera i juga.


Jasenice su posebno mjesto podno Velebita gdje bura zaljubljeno žuri u zagrljaj moru. Tu se isprepliću hladna i suha velebitska bura sa zdravim i slanim morskim zrakom Novigradskog mora.


Teška, ali uspješna godina


30 godina je prošlo od akcije Maselnica i ponovnog spajanja sjevera i juga Hrvatske. Za stanovnike ove općine akcija Maslenica i izgradnja pontonskog mosta značila je nešto više nego ostatku Hrvatske – značila je da će se vratiti kući. Zato baš na dan kada je podignuta hrvatska zastava na Masleničkom mostu obilježavamo Dan Općine Jasenice.


Predsjednica općinskog vijeća Anamarija Maruna otvorila je Svečanu sjednicu i kazala kako je akcija Maslenica označila prekretnicu u Domovinskom ratu.


– Stoga je najvažnije zahvaliti se svim braniteljima koji su branili domovinu. Svaki je naš potez na dobrobit mještana te smo, iako većina općinskih vijećnika nema veliko političko iskustvo, sa žarom i entuzijazmom pristupili svakodnevnom radu i poboljšanju svakodnevice naših mještana i susjeda. Naše su sjednice mnogo toga, ali nikada nisu pro forma. 22. siječnja najvažniji je dan u godini za nas. Dan je to kada slavimo svoj dan i oslobođenje ovog dijela Hrvatske, poručila je Maruna.


Zadar i Zadarska županija slave Maslenicu ponosno, dostojanstveno i s puno emocija jer je ova operacija donijela sigurniji život i omogućila povratak dijela prognanika u oslobođena mjesta. Stoga se obljetnice ove operacije u Zadru obilježavaju u rangu najvećih blagdana. Načelnik općine Jasenice Stipe Vulić naglasio je kako je početak službenog obilježavanja 30. obljetnice VRO Maslenica savršen dan za proslavu dana Općine.
Foto


30. obljetnica VRO Maslenica u općini Jasenice


avatar

Snimio: Arif Sitnica


20.01.2023. 15:54


Foto: Arif Sitnica– Iza nas je turbulentna godina. Znali smo u što se upuštamo bez obzira na manjak političkog iskustva. Vjerujem da je lokalna uprava primijetila naš trud u oplemenjivanju i ulaganju u kvalitetu života naših mještana. U prošloj smo godini uspješno izvršili naše zacrtane planove. Otvoren je novi vrtić, a najveći aktualni projekt nam je izgradnja novog groblja, kao i posjetiteljskog centra “Tulove grede”, čiju realizaciju tek započinjemo, naglasio je Vulić, dodavši kako će se u svim kutcima općine u ovoj godini uložiti znatna financijska sredstva.


– Nastavit ćemo raditi na obogaćivanju naše turističke ponude i infrastrukture. Društvo, turizam i zaštita okoliša. To su tri smjernice našeg rada u budućnosti. Današnja je Svečana sjednica ujedino i 30. obljetnica VRO Maslenica, koja je našim mještanima  omogućila povratak u život, zaključio je Vulić.


Izaslanik premijera RH, zamjenik župana Zadarske županije Šime Vicković u svom je obraćanju podsjetio kako je ova godina značajna, jer smo ušli u Schengen i eurozonu.


– U tjednu smo kada slavimo početak oslobođenja u Domovinskom ratu. Stoga je naša najvažnija zadaća mladim generacijama osigurati što bolju budućnost. Nadam se stoga da će ova godina za Općinu Jasenice biti još bolja i bogatija. Razvoj infrastrukture, ali i ulaganje u mlade, samo su neki od zadataka pred općinskom vlasti, u čemu će ih Županija svesrdno potpomoći. Jaseničani su otporni i prilagodljivi. Na Općini je stoga da mlade zadrži u ovom kraju, jer Jasenice su mala općina s velikim kapacitetima, poručio je Vicković.Dodjela priznanja ususret obljetnici Maslenice


General Mladen Markač iznimno je poštovan među Jaseničanima. Njegov boravak na Velebitu u svakom Jaseničanu ostat će u dubokom sjećanju i velikoj zahvalnosti. Često se izlažući smrtnoj opasnosti, uz velebitske hladnoće u VRO Maslenici, a pogotovo u Oluji generalov doprinos je nemjerljiv. Zbog toga je on dobitnik Grba Općine Jasenice, te se u ime laureata okupljenima zahvalio ističući kako su laureti pojedinci koje je prepoznala zajednica u kojoj žive.


– Oni su uvijek korak ispred i društvo vuku u bolje sutra. Za nas je to vela čast i obveza da i u budućnosti još više radimo za opće dobro. Iza njih su veliki rezultati, ali i velika perspektiva za ovaj kraj. Velika je stvar kad mladi ostaju u svojem rodnom kraju, te svojim jedinstvenim talentima bogate svoju zajednicu, kazao je Markač, dodavši kako je VRO Maslenica i akcije na Velebitu bili vrlo opasni.


– Veliki dio Velebita bio je ispunjen braniteljima iz svih krajeva Hrvatske, koji su bez obzira na teške uvijete zdušno i hrabro zajedno stupali prema protivnicima i borili se do kraja. Prošli smo sve teškoće koje možete zamisliti. Na Velebit smo ušli s 500 – njak ljidi, s malo logistike i bez čvrstih planova. Pripreme i obrana vrhova Velebita počeli su puno prije akcije Maslenica, jer smo štitili veliki teritorij, od Karlobaga do Maslenice. Specijalci su branili Velebit, a vojska podvelebitski kraj sve do Zadra, prisjetio se general Markač, kazavši kako je sv. Rok bio velika tragedija prvog dijela akcije.


– Važna nam je zadaća bila osposobiti život u planini. Sve smo prebrodili, napravili planove i počeli s pripremama za ono što biti VRO Maslenica i daljnja napredovanja.


Prema predaji, Jasenice su dobile ime po turskom vojskovođi Jasenu koji je u 13. stoljeću ratovao u Jasenicama i poginuo na Velebitu. Mjesto gdje je poginuo u narodu je ostalo poznato kao Asino Pleće (Jasenovo, Asenovo). Ovo je jedna od zanimljivosti koja se nalazi u monografiji “Maslenica Jasenice, predstavljene povodom 30. obljetnice VRO Maslenica, koja je bogata povijesnim podatcima. VRO Maslenica za stanovnike ovoga područja imala posebno značenje – povratak na rodnu grudu.