Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

novi dolazak

U Gaženicu jutros uplovio još jedan veliki kruzer s nekoliko tisuća turista

Autor: Robert Hrkać

24.05.2023. 15:39
U Gaženicu jutros uplovio još jedan veliki kruzer s nekoliko tisuća turista

Foto: Arif SitnicaJutros je u putničku luku u Gaženici uplovio velebni kruzer AIDABLU, a u Zadru će provesti osam sati. Radi se o kruzeru od 71,3 tisuće bruto registarskih tona (BRT) i koji je dug 252 metra. Na njemu boravi nešto više od 2000 putnika, a za njih se brinu 652 člana posade.


Željko Knežević, ravnatelj Lučke uprave Zadar, kazao nam je u kratkom razgovoru da su zadovoljni dosadašnjom sezonom.

– Vrlo smo zadovoljni dosadašnjom sezonom, a do sada smo imali 35 ticanja. U najavi imamo više dolazaka nego lani pa očekujemo nešto više putnika također. Dogodine u najavi imamo 219 ticanja u odnosu na 159 u 2023. godini, istaknuo je Knežević.


Kruzing industrija je na putu oporavka od pandemije, kazala je početkom godine direktorica ZIPO-a Rebeka Pevec.


– Svjetski trendovi pokazuju da će se oporavak cruise industrije nakon dvije pandemijske godine nastaviti i u sljedećoj, za koju u Zadar Cruise Portu već sada imamo najavu preko 100 uplovljavanja s oko 220 tisuća putnika i 84 tisuće članova posade.Imamo razloga za optimizam, ali naravno pravi uspjeh sezone ovisi prije svega na dobroj pripremi destinacije i svega onoga što uključuje kvalitetan doživljaj, rekla je Pevec. MSC Armonia je otvorio ovogodišnju sezonu cruisera, a najveći broj dolazaka očekuje se u lipnju i listopadu.


Podsjetimo, prošle je godine u luku Gaženicu uplovio najveći kruzer u povijesti zadarske luke, MSC Fantasia, dug 333,33, širok 38 i visok 67 metara, što je poput nebodera s više od 22 kata.