Nedjelja, 23. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

SPOMENIK KULTURE

Tvrđavu sv. Mihovila očekuje obnova i značajna valorizacija

Autor: Vanja Mirčeta

17.03.2023. 10:27
Tvrđavu sv. Mihovila očekuje obnova i značajna valorizacija

Foto: Općina PrekoTvrđava sv. Mihovila na otoku Ugljanu omiljeno je izletište otočana i Zadrana, ali i brojnih turista i posjetitelja koji često obilaze tvrđavu i uživaju u prekrasnom pogledu koji puca s nje. Kao zaštićeni kulturno-povijesni spomenik tvrđava sama po sebi ima iznimnu važnost i značaj, a još kada se ta vrijednost spoji s neopisivom ljepotom krajolika u kojem se nalazi i s nepreglednim pogledom koji puca s nje, svakom posjetitelju posjet tvrđavi oduzme dah i ostane u nezaboravnom sjećanju. Kao što su Morske orgulje posjetiteljima možda poznatije i od samog Zadra, tako je sv. Mihovil i ovakav kakav jest poznatiji od samog Ugljana. Ovakva tvrđava ne postoji nigdje drugdje i predstavlja svojevrsni orijentir koji se vidi sa zadarske rive i mnogih drugih lokacija te je zaštitni znak ne samo otoka Ugljana, nego i šireg zadarskog područja.


Ishodovali građevinsku dozvolu


– Obnova i stavljanje u funkciju ove tvrtđave od iznimne je važnosti za daljnji razvoj ne samo našeg otoka nego i šire te Općina Preko upravo zbog toga već dugi niz godina radi na pripremi projekta obnove, a sada smo napokon dočekali i mogućnost da se taj projekt i realizira. Pripreme su bile dugotrajne i zahtjevne, ali uspjeli smo riješiti vlasništvo, premjestiti odašiljač, obaviti arheološka istraživanja, izraditi svu projektnu dokumentaciju, kazuje načelnik Općine Preko Jure Brižić dodajući kako su u konačnici dobili zeleno svjetlo konzervatora i ishodovali građevinsku dozvolu.


– Projekt obnove obuhvaća sanaciju i rekonstrukciju tvrđave u obliku kakva je nekada bila, ali će biti obogaćena i dodatnim sadržajima i uslugama. U podnožju tvrđave planiran je ugostiteljski objekt i sanitarni čvor te parking s električnom punionicom. Projekt je prilagođen i osobama s invaliditetom na način da će se napraviti staza s vanjske strane tvrđave prilagođena upravo njima, a osim toga i uvođenjem digitalnih tehnologija, kao što je virtualni razgled tvrđave, približit ćemo tvrđavu i osobama s invaliditetom, ali i modernim generacijama. U unutrašnjosti tvrđave planira se postavljanje montažne pozornice i tribina s 200 sjedećih mjesta te će se na taj način tvrđava moći koristiti u svrhu održavanja raznih događanja poput koncerata, predstava, seminara izložbi i sl.


Interpretacijski centar
Vizija Općine Preko je stvoriti interpretacijski centar u kojemu će biti prezentirana baština svih zadarskih otoka gdje će posjetitelji moći dobiti informacije o svim otocima zadarskog akvatorija, o zanimljivostima i atrakcijama koje se nude i u nekim drugim mjestima.


– Želimo turiste informirati i usmjeravati da nakon obilaska tvrđave sv. Mihovila posjete i ostala mjesta na otoku Ugljanu, druge otoke, mjesta u zaleđu, grad Zadar i sl. Veselimo se da ćemo se uskoro moći baviti provedbom projekta i da će neostvareni san svih otočana napokon moći biti ostvaren, kao i da će se isplatiti dugogodišnji trud i rad koji smo uložili u pripremu projekta, poručuje načelnik Općine Preko.


Zbog jedinstvenosti i važnosti tvrđave projekt obnove prepoznali su i Ministarstvo kulture, Ministarstvo turizma, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, Zadarska županija, Zadra Nova – agencija za razvoj Zadarske županije, Grad Zadar, Turistička zajednica Zadarske županije te sve općine i turističke zajednice na otocima Ugljan, Pašman i Dugi otok.


– Tvrđava će nakon obnove napokon dobiti zasluženo mjesto na kulturno-turističkoj karti Zadarske županije, ali i cijele Hrvatske te postati proizvod koji će neizmjerno utjecati na turistički i kulturni razvoj otoka Ugljana. Stvorit će se dodana vrijednost ne samo u ponudi otoka, nego i grada Zadra i ostalih mjesta u županiji te doprinijeti daljnjem gospodarskom i općenitom razvoju kako otoka, tako i cijele Zadarske županije, zaključuje Brižić.