Subota, 2. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

trendovi i očekivanja

Turizam u Zadru: Razvoj turističke djelatnosti i zaštita okoliša

Autor: Nikolina Lucić

28.02.2023. 11:17
Turizam u Zadru: Razvoj turističke djelatnosti i zaštita okoliša

U povodu Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u Republici Hrvatskoj koji se obilježava 1. ožujka, u Kneževoj je palači održan okrugli stol na temu „Održivi turizam – izazovi za lokalnu zajednicu“.


S obzirom na rastuću ulogu turizma u oblikovanju našeg društva i okoliša, kao i rastućeg utjecaja turističkih djelatnosti na sveukupno gospodarstvo, postaje sve važnije kontinuirano provoditi preventivne djelatnosti usmjerene na zaštitu stranih državljana i domicilnog stanovništva.


Na okruglom su stolu sudjelovali direktorica Turističke zajednice Zadarske županije Mihaela Kadija koja je govorila o trendovima u turizmu, Miroslav Andrić, voditelj službe Civilne zaštite Zadar, koji je govorio o provođenju zaštitnih mjera u kampovima, Igor Milić, predstojnik Centra za stručno usavršavanje i obrazovanje Veleučilišta Velike Gorice, koji je govorio o mjerama organizacije civilne zaštite u lokalnoj zajednici i kriminalist Slaven Gospić, voditelj spasilačke i zaštitarske službe Turisthotela d. d., koji je govorio o izazovima organizacije zaštitnih mjera u kampovima i turističkim središtima.


Služba Civilne zaštite, radi boljeg je funkcioniranja i zaštite života i imovine organizirana u svakoj lokalnoj jedinici. Edukacije o zaštiti i spašavanju, kao i zaštiti života, imovine i okoliša kontinuirano se provodi kod svih dobnih skupina.


Miroslav Andrić prije samog je početka okruglog stola pozdravio okupljene i uputio ih u djelokrug rada i organizacije službe Civilne zaštite. Podsjetio je kako su potresi u Turskoj i Siriji ponovno podsjetili na važnost učinkovite organizacije i spašavanja života i i imovine, koji su prije tri godine testirali domaći sustav Civilne zaštite, nakon što su teški potresi pogodili Zagreb i Baniju.


– U 2022. godini naše su zadarske službe imale preko 52 tisuće poziva, od toga 32 tisuće namjenskih. Ugovorili smo 70 ugovora za raseljene osobe, obavili 450 akata nadzora, 70 očevida požara i utvrdili 15 prekršaja, pojasnio je Andrić i svim kolegama čestitao Dan Civilne zaštite.


Načelnik Stožera CZ Zadarske županije Šime Vicković istaknuo je kako je ovaj vikend, kada su ogromne količine snijega zarobile Obrovac i Gračac dokaz važnosti i funkcioniranja sustava.


– U ovih sam šest godina, koliko sam na čelu Civilne zaštite prošao kroz sito i rešeto, te sve zamislive prirodne i ljudske katastrofe. Drago mi je da naša najprosperitetnija gospodarska grana – turizam nije osjetila velike posljedice recentnih katastrofa, poručio je Vicković.


Direktorica TZ – a Zadarske županije Mihaela Kadija je, govoreći o trendovima u turizmu istaknula kako su se u posljednjem desetljeću dogodile velike promjene u trendovima turizma i putovanja.


– Poseban sigurnosni izazov su veliki hotelski kompleksi i plovidba na moru. Problem sezonalnosti je i problem za sigurnosnu strukturu. Zbog velike koncentracije turizma u kratkom vremenskom razdoblju sustav je pod vrlo velikim sigurnosnim opterećenjem. Kao sustav turističkih zajednica već 10 – ak godina radimo na sustavnoj kampanji cjelogodišnjeg turizma, kako bi rasteretili špicu sezone i tako pomogli sustav sigurnosti održati optimalnim, pojasnila je Kadija i kazala kako se turizam unatoč svim problemima relativno brzo oporavio od negativnih utjecaja pandemije.


– Promatrali smo stanje na svim našim glavnim emitivnim tržištima te mentalitetu i specifičnim situacijama prilagodili naš način informiranja. 2021. smo godine, upravo zbog pandemije i sve većeg utjecaja održivog turizma primijetili promjene u trendovima i željama tijekom putovanja. Sustav se, na našu sreću pokazao spremnim, otpornim i prilagodljivim, jer mi smo i dalje pretežito autodestinacija. Proizvodi za manje ciljne skupine s izrazito izraženim ciljnim proizvodima u tom su vremenu došli do svog najvećeg izražaja. Avanturistički turizam i boravak u prirodi postali su iznimno traženi, zbog čega smo i kroz posebne akcije i novi način komunikacije i suradnje s partnerima na tržištu našu ponudi istakli prema interesima ciljnih skupina turista, poručila je Kadija, dodavši kako neprijavljivanje turista također predstavlja sigurnosni rizik.