Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

WELCOME

Turistička zajednica Zadarske županije organizirala edukacije za male iznajmljivače

Autor: Zadarski list

20.10.2022. 13:09
Turistička zajednica Zadarske županije organizirala edukacije za male iznajmljivače

Foto: TZ Zadarske županije

U organizaciji Turističke zajednice Zadarske županije, a u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama i tvrtkom Quanarius d.o.o. za male je iznajmljivače s područja Zadarske županije održano pet besplatnih edukacija i to od 17. do 19. listopada 2022. godine. Dio je to redovnih aktivnosti u okviru projekta označavanja kvalitete obiteljskog smještaja Zadarske županije Welcome, koje Turistička zajednica Zadarske županije  za iznajmljivače-članove kluba kvalitete Welcome provodi od 2015. godine.


Ove je godine Turistička zajednica Zadarske županije nastojala održati edukacije i u onim destinacijama koje se suočavaju s većim izazovima pa se tako prva radionica održala u Salima na Dugom otoku u ponedjeljak 17. listopada. U utorak 18. listopada održala se radionica u Zadru, ali i u Preku na otoku Ugljanu, a za iznajmljivače s područja otoka Ugljana i Pašmana. Posljednje dvije edukacije održane su u srijedu 19. listopada, u jutarnjim satima u Benkovcu i u poslijepodnevnim satima po prvi puta u Gračacu. 


Na edukacijama predviđenim za sve zainteresirane iznajmljivače u županiji i obaveznim za članove kluba Welcome ukupno je sudjelovalo preko 170 iznajmljivača. Tim je povodom direktorica TZ Zadarske županije Mihaela Kadija istaknula kako „iznajmljivači u Zadarskoj županiji, a koja je upravo poznata kao destinacija sjajnih domaćina, jako dobro shvaćaju značaj  edukacija i usmjerenosti na brigu o gostima, kao i na trajno unapređenje vlastite ponude“.  Dodala je da interes iznajmljivača iz godine u godinu osjetno raste što ukazuje na njihovu sve veću brigu i posvećenost vlastitoj djelatnosti, a s ciljem poboljšanja kvalitete usluga koje pružaju. „Takav pristup zasigurno rezultira boljom popunjenošću smještaja, višim prodajnim cijenama, a u konačnici i većim zadovoljstvom gostiju.“ zaključila je Kadija.


Predavač Nedo Pinezić je kroz edukacije iznajmljivače upoznao s nizom zanimljivih tema, od zakonskih obaveza kod pružanja ugostiteljskih usluga u domaćinstvu (pokretanje usluga iznajmljivanja i obaveze iznajmljivača te troškovi), uvjeta poslovanja (aktualna geopolitička zbivanja i tijek turističkog prometa), do funkcionalnog marketinga i novih trendova u turizmu (digitalna ekonomija, ECO Friendly turizam, poboljšanje kvalitete usluge, lanac vrijednosti i marketing). Nedo Pinezić je kao začetnik zajednice obiteljskog smještaja pri HGK i dugogodišnji konzultant za pitanja mikro-poduzetništva i razvoja turističkih destinacija među značajnijim i cjenjenijim stručnjacima na području obiteljskog smještaja.


Na edukacijama su također prezentirani i program kreditiranja privatnih iznajmljivača kao i program za dodjelu Welcome nagrada za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji, koje provodi Zadarska županija, a komplementarni su s projektom Welcome.


Projekt Welcome Turističke zajednice Zadarske županije pokrenut je zbog značaja i specifičnosti privatnog smještaja Zadarske županije, te činjenice kako se povećanjem kvalitete smještaja u postojećim kapacitetima i podizanjem razine usluga mogu stvoriti preduvjeti za jačanje i produženje glavne sezone.