Četvrtak, 5. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

BOND2

Trening javnog nastupa okupio velik broj sudionika

Autor: Marina Šaponja

16.03.2023. 12:56
Trening javnog nastupa okupio velik broj sudionika

Foto: Arif SitnicaEdukacija o javnom nastupu i prezentacijskim vještinama edukacija je koju održala medijska stručnjakinja, bivša novinarka i reporterka Maruša Stamać. Ovo je druga po redu radionica koje se u sklopu projekta BOND2 održavaju u Ustanovi za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije.


Trening javnog nastupa okupio je velik broj sudionika koji su željeli izbrusiti svoje prezentacijske vještine i poboljšati vještine pri javnim nastupima.


– Za svaku osobu je važno da zna dobro prezentirati svoje ideje. Možeš imati najbolju ideju, posao, ali ako ne znaš to prezentirati, na kraju dana sve pada u vodu, naglasila je Stamać, izrazivši nadu kako će ova edukacija biti korisna svim sudionicima. Maruška Stamać je na televiziji radila 10 godina, a nakon toga, posljednjih pet godina bavi se javnim nastupima, a iskustvo koje je stekla kao televizijska novinarka i reporterka pomaže joj u sadašnjem poslu. Prisjetila se i svojih početaka na televiziji te kaže kako je trema za vrijeme nastupa itekako bila prisutna.
– Na svakoj edukaciji govorim iz vlastitog iskustva. Ja stvarno jesam imala tremu u počecima, pogotovo u live televizijskim izvještajima. To je uvijek, ili jesi ili nisi, ili će biti dobro ili ćeš se osramotiti, rekla je Stamać.


Na radionici je najprije predstavljen teorijski dio, predavanja, a kasnije su i sami sudionici vježbali javne nastupe.


– Uvijek volim vidjeti sudionike, vidjeti što im je problem, dati savjet, probati popraviti na brzinu nešto u njihovom nastupu, rekla je Stamać.


Na edukaciji je bilo govora o problemu s kojim se svatko susretne barem jednom u životu – trema za vrijeme javnog nastupa. Kako je izbjeći?


– To je najčešće pitanje. Ja uvijek kažem kako je tremu najlakše izbjeći vježbom. Ne smijemo izbjegavati javne nastupe, ali se također trebamo i dobro pripremiti za svaki javni nastup. Jedino vježbom možemo izbjeći tremu, priprema, priprema i priprema, navodi Stamać. Osim pripreme, kod javnog nastupa nužno je razmisliti i tko je naša publika, komu se obraćamo i sve što govorimo i kako govorimo prilagoditi tome. Uvijek, savjetuje Stamać, moramo imati na umu što je ono što želimo reći, koja je to izjava, poruka koju želimo poslati našoj publici i na temelju toga, graditi sve dalje. Osvrnula se i na poteškoće koje se mogu javiti uslijed javnog nastupa, a to je blokada.


– Ja uvijek savjetujem kako humor i osmijeh probija sve barijere. Svi smo mi ljudi, griješimo i tada je najbolje osmjehnut se, sabratI i krenuti dalje, poručila je Stamać te podijelila nekoliko savjeta za oslobađanje treme pri javnom nastupu.


– Teško je prevladati taj korak od treme u glavi, ali postoje trikovi i za to, poput dubokog disanja, fokusirati se na ono što govoriš, zaboraviti publiku i činjenicu da te gleda tisuće ljudi na televiziji, savjetovala je Stamać.