ponedjeljak, 4. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

stihijski nered

Tomislav Fain upozorava na problem nepostojanja kontrole iznajmljivanja

Autor: Nikolina Lucić

04.01.2023. 14:39
Tomislav Fain upozorava na problem nepostojanja kontrole iznajmljivanja

Foto: Arhiva ZLBrojke iz Turističke zajednice grada Zadra koje smo primili u ponedjeljak 2. siječnja, po kojima je turistički promet drastično pao na početku godine potaknule su sumnju u neprijavljivanje turista i iznajmljivanje smještaja na crno. To se i do sada često problematiziralo u javnosti. Problem nas prati već godinama, kako u Zadru, tako i u ostalim destinacijama diljem zemlje. Jedinstvenog plana i taktike za njegovo rješavanje još uvijek nema, tako da, zbog netočnih podataka, u pitanje dolaze svi rezultati koje turističke destinacije ostvare u godini. Na taj veliki problem već godinama upozorava Tomislav Fain, predsjednik Udruženja hrvatskih putničkih agencija i član Turističkog vijeća Zadarske županije.


Naime, prema podacima koje nam je TZ grada Zadra ustupila o turističkom početku nove godine, uočili smo šokantne brojke turista u Zadru na početku siječnja, zbog čega smo se upitali gdje su nestali svi turisti koje danima viđamo na zadarskim ulicama. Iako smo odmah jučer dobili nove, korigirane brojke po kojima nije sve tako crno, Tomislav Fain smatra važnim ukazari na problem neprijavljivanja gostiju.


– Neprijavljivanje turista, kao i iznajmljivanje na crno boljka je s kojom se nosimo već 10-ak godina, a nepostojanje kvalitetnog sustava kontrole i nadzora privatnih iznajmljivača taj problem samo još više produbljuje. Jedino što se u takvoj situaciji može zaključiti jest da niti na lokalnoj, niti na nacionalnoj razini, već godinama nemamo realne i točne podatke o turističkom sektoru, istaknuo je Fain i pozvao na donošenje nacionale strategije kontrole privatnih iznajmljivača.
– Na području grada Zadra, primjerice, ima oko 38 tisuća ležajeva u privatnom sektoru, dok brojke prijavljenih turista čak i u špici sezone ne prelaze 20-ak tisuća. Stoga je logično zapitati se gdje je nestalo kojih 15-ak tisuća gostiju u gradu u kojem se u špici ljetne sezone ne može pronaći slobodan ležaj. Očito je stoga da dio iznajmljivača svoje goste ne prijavljuje. Još poraznija je činjenica da oko 15 do 20 posto ležajeva uopće nije registrirano, što onda brojku neprijavljenih turista podiže na skoro pola, upozorio je Fain i istaknuo kako je takav način rada u turizmu neodrživ.


– To ne vodi ničemu dobrom. Preostaje nam samo pitati se do kada će se takve protuzakonite prakse tolerirati. S jedne se strane žalimo da grad grca u turistima i kako se treba donijeti potpuno nov plan upravljanja turizmom, dok s druge strane dopuštamo da dio iznajmljivača, koji ili ne prijavljuju goste ili vode neregistrirane poslove iznajmljivanja, slobodno i bez straha rade i zadarski turizam guraju u još veći stihijski nered, zaključio je Fain.