Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Nema ponude

Svećenici odustali od kupnje zgrade na Ižu, ide se u treći natječaj

04.02.2023. 09:19
Svećenici odustali od kupnje zgrade na Ižu, ide se u treći natječaj

Foto: Arhiva ZLIako su zagrebački bogoslovci bili najizgledniji kupci za staru kamenu zgradu bivše škole na Malom Ižu vrijednu 278.717,90 eura (2,1 milijun kuna), prema najnovijim podacima iz Grada Zadra, i oni su odustali od kupnje te Grad mora ići u treći natječaj. Naime, gradonačelnik Branko Dukić nakon raspisivanja već drugog natječaja kazao nam je kako je bilo razgovora i s ovim svećeničkim redom zainteresiranim za zgradu, no kasnije je sve stalo. Svećenici bi u zgradi škole, kazao je tada Dukić, organizirali školovanje, a prostor su čak i razgledali jer im je odgovarala kvadratura zgrade i mir što ga pruža otok.


No, u Gradu saznajemo kako kasnije ni od njih ni od drugih ulagača nisu zaprimili nikakvu poslovnu ponudu. Stoga moraju ići u izradu novog elaborata jer je u međuvremenu došlo do promjena cijena na tržištu nekretnina.


Naputak Ministarstva graditeljstva


– Grad Zadar je u proteklom razdoblju u više navrata raspisivao javne natječaje za prodaju predmetne nekretnine, međutim konkretnih ponuda za kupnju nije bilo. Iz navedenog razloga pribavljena je nova procjena sukladno odgovoru, odnosno naputku Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja o načinu korekcije procjembenog elaborata nakon neuspješnog postupka prodaje nekretnine putem javnog prikupljanja ponuda. Od ovlaštenog procjenitelja zatraženo je da izvrši reviziju predmetnog elaborata na način da uzme u obzir upute iz dopisa nadležnog Ministarstva. Po primitku revidiranog elaborata, pribavljeno je pozitivno mišljenje procjeniteljskog povjerenstva o usklađenosti procjembenog elaborata sa Zakonom o procjeni vrijednosti nekretnina. Po dovršetku svih pripremnih radnji raspisat će se novi javni natječaj za prodaju predmetne nekretnine, kaže pročelnik Ureda gradonačelnika, Ante Ćurković, o najnovijoj situaciji sa zgradom bivše otočne škole.
Naime, riječ je o vrijednoj kamenoj zgradi, ukupne površine 572 metara četvornih, od čega na samo na dva dvorišta otpada po 149 i 95 kvadrata te je nekretnina bila idealna za otvaranje boutique hotela. U zgradi je do 60-tih godina djelovala osnovna škola, a donedavno je u prizemlju bio smješten turistički ured. Zgrada je godinama zapuštena, zbog čega je Grad i donio Odluku o raspisivanju natječaja za postupak prodaje nekretnine u vlasništvu Grada Zadra koju je izradio Upravni odjel za gospodarenje gradskom imovinom. Pozivajući se na devastiranost zgrade i suglasnost Mjesnog odbora s njenom prodajom, u obrazloženju odluke o prodaji ističe se zašto su donijeli ovu odluku.


Odustali i Talijani


– Navedena nekretnina bila je u funkciji kao područna škola do 1960. godine, a od tada zgrada je napuštena i izvan bilo kakve funkcije. Danas se radi o devastiranoj zgradi opasnoj po život i zdravlje ljudi zbog eventualnih urušavanja. Kako su se imovinsko-pravni odnosi predmetne zgrade uredili tek po nedavno okončanom postupku osnivanja zemljišnih knjiga za k.o. Mali Iž, stekli su se uvjeti za raspolaganje predmetnom zgradom, stoji u obrazloženju Odjela za imovinsko-prave poslove, u kojoj se napominje da je utvrđeno kako se predmetna nekretnina nalazi u izgrađenom dijelu građevinskog područja, uz postojeću ostalu javnu prometnu površinu.


Zanimljivo je da su za ovu kamenu ljepoticu prošle godine interes pokazali i strani investitori, najprije Talijani, koji su u u zgradi bivše škole htjeli otvoriti boutique hotel, no ni oni se više nisu javljali. Nakon izrade nove procjene vrijednosti, Gradu stoga ostaje ići u čak treći natječaj nadajući se kako će ovoga puta uspjeti prodati atraktivnu kamenu zgradu u središtu Malog Iža.