ponedjeljak, 26. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

zaoštravanje odnosa

Bjelorusija osudila odluku Litve o zatvaranju graničnih prijelaza

Autor: Hina

16.08.2023. 21:50
Bjelorusija osudila odluku Litve o zatvaranju graničnih prijelaza

Foto: ReutersBjelorusija je u srijedu osudila odluku Litve o zatvaranju dvaju graničnih prijelaza što će još više izolirati Bjelorusiju, saveznicu Rusije koja je već pobudila strahovanje u susjedstvu jer je pristala primiti borce ruske plaćeničke skupine Wagner.


Bjeloruske pogranične straže osudile su na Telegramu “novu nekonstruktivnu i neprijateljsku mjeru” Litve.


“Litavske vlasti posežu za svakom mogućom izlikom kako bi spriječile promet ne samo roba nego i kretanje Litavca koji putuju u Bjelorusiju”, navodi Minsk.
Takve odluke povećat će čekanja na granici “i usporiti carinske postupke”,  navode.


“Takvim odlukama Litva svjesno stvara umjetne zapreke na granici radi svojih političkih ambicija”. rekao je


Granični prijelazi Šumskas i Tverečius trebaju se zatvoriti u petak. Godinama su ti granični prijelazi služili mještanima za odlazak u kupnju u susjednu zemlju ili za posjete rodbini i prijateljima. Drugi granični prijelazi ostat će otvoreni.


Napetosti rastu tjednima između Bjelorusije i susjednih zemalja članica Europske unije, Poljske i Litve koje žele potpuno zatvoriti granicu. Poljska i Litva podignule su ograde duž svojih granica, a Varšava razmatra raspoređivanje 10.000 vojnika strahujući ne samo od skupine Wagner već i od priljeva novih valoca migranata koji žele ući u Europsku uniju