Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

TURISTIČKO DESETLJEĆE

Strateškim planiranjem do održivog turizma

Autor: Nikolina Lucić

04.11.2023. 16:11
Strateškim planiranjem do održivog turizma

Foto: Zadarska županijaZadarska županija započela je s pripremnim radnjama za izradu nove županijske Strategije razvoja turizma za razdoblje od 2024.-2034. godine. Nakon provedene javne nabave potpisan je Ugovor sa Sveučilištem u Zadru te će oni odraditi usluge istraživanja i analize podataka za potrebe izrade navedene Strategije.


Usluge istraživanja i analize podataka sastoje se od provođenja primarnog anketnog istraživanja lokalnog stanovništva, provođenja primarnog istraživanja dionika javne uprave/turističkog gospodarstva, provođenja primarnog anketnog istraživanja turista u Zadarskoj županiji te obrade rezultata istraživanja i izrade Izvješća.


Razdoblje do 2034. godine


– Strategija razvoja turizma Zadarske županije 2024.-2034. ima za cilj podići kvalitetu života i rada lokalnog stanovništva i gospodarski i društveni napredak društva u cjelini. Ključno obilježje Zadarske županije kao turističke destinacije njezina je autentičnost koju odražavaju gostoljubivi, otvoreni i srdačni ljudi, bogata prirodna i kulturna baština. Turizam u Hrvatskoj, ali i u našoj županiji je više od poduzetništva. To je način života, istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i turizam Ante Sjauš.


Ante Sjauš

Foto: Luka Jeličić/Ante Sjauš
Strategija razvoja turizma akt je strateškog planiranja turizma Zadarske županije za razdoblje do 2034. godine, a ona će biti usklađena sa Strategijom razvoja održivog turizma RH do 2030. godine te Nacionalnim planom razvoja održivog turizma do 2027. godine.


– S ciljem zaštite i još bolje prezentacije resursa, kao i očuvanja duha dobrodošlice po kojem je prepoznatljiv naš turizam, nužno je zaustaviti negativne trendove poput prekomjernog opterećenja prostora i sezonalnosti te pokrenuti održivu razvojnu paradigmu u skladu s najboljim praksama na globalnoj razini. I zato, kako bismo ostvarili viziju, želimo, poštujući nasljeđe, valorizirati kulturnu baštinu, ali i način života, autohtonu hranu i ostale brojne prednosti temeljene na identitetu naše županije, istaknuo je Sjauš.


Buduća Strategija razvoja turizma Zadarske županije nadovezat će se na nacionalnu Strategiju razvoja održivog turizma, ali važan utjecaj na njezin sadržaj imat će i novi Zakon o turizmu koji je nedavno predstavljen u Hrvatskom saboru, najavljuje župan Božidar Longin koji ne krije velika očekivanja od novih strateških dokumenata.


Vransko jezero


Borba protiv sive zone


– Općepoznatu činjenicu da je turizam naša najjača gospodarska grana mislim da više i ne treba isticati. Ono što, pak, treba ne samo govoriti, već i činiti jest pronaći način kako turizam učiniti boljim. Rezultati su odlični, brojke rastu, ali sada se nalazimo u trenutku u kojem se moramo zapitati što dalje. Kakav turizam želimo i trebamo? Što je ono što moramo napraviti kako bi ova gospodarska grana na našem području bila postojana i uspješna, a da pri tome ne donosi štetu? Održivost i dugoročnost ključni su pojmovi za sve gospodarske aktivnosti pa tako i one u sektoru turizma. Brza i laka zarada ni u kom slučaju ne mogu se svesti pod taj nazivnik. Stoga je važno dobro strateško planiranje kako bi od turizma imali jaku, održivu i otpornu te inovativnu gospodarsku granu, naglašava župan Longin i dodaje kako je iznimno važno što se i na lokalnoj, i na regionalnoj i na državnoj razini ova problematika počela sagledavati vrlo ozbiljno. Novi Zakon o turizmu trebao bi dati nove smjernice, upravo u smjeru održivog upravljanja ovim važnim sektorom.


Župan Božidar Longin

Foto: Luka Jeličić/Župan Božidar Longin


– Naši prirodni resursi su temelj privlačnosti Zadarske županije kao destinacije, osobito u kombinaciji s bogatom kulturno-povijesnom baštinom. Nove prilike nude nam se svakako na polju gastronomije, zbog čega se i brendiramo kao eno-gastro destinacija, zatim kroz nastavak ‘prodora’ turizma u ruralni dio naše županije u kojem je sve više luksuznih kuća s bazenima, ali i u novim projektima poput budućeg home porta u Gaženici koji bi sa sobom svakako doveo turiste visoke platne moći. Smatram, a vjerujem da će se mnogi s time složiti, da je krajnji čas da nešto poduzmemo prije no što nanesemo trajnu štetu svojim prirodnim resursima, jer ćemo tada i kao destinacija prestati biti zanimljivi. Pred nama je velika borba i protiv ‘sive zone’ u turizmu, ali i protiv sve veće apartmanizacije obale koja već sad radi ogroman pritisak na infrastrukturu, zaključuje župan.