Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

NOvi ZOR

SSSH pozdravlja propise koji su stupili na snagu 1. siječnja

Autor: Marina Vlakić

04.01.2023. 12:42
SSSH pozdravlja propise koji su stupili na snagu 1. siječnja

Foto: Silvano Jezina/ArhivaNovi Zakon o radu donio je niz promjena u reguliranju prava i obveza iz radnih odnosa, a sindikatima su osobito važne odredbe ugovora na određeno vrijeme koje poslodavcu odsad onemogućuju neopravdano uzastopno sklapanje ovakvih ugovora.


Sindikati su zadovoljni i povećanjem satnica za rad nedjeljom koji se odsad mora plaćati 50 posto više, a bolje je uređen i rad od kuće s obzirom da je omogućeno plaćanje troškova rada na izdvojenom radnom mjestu. Uređen je i dodatni rad za drugog poslodavca bez suglasnosti matičnog poslodavca, što dosad nije bilo moguće. Novi Zakon o radu regulira i sve prisutniji trend rada putem digitalnih radnih platformi kako bi se zaštitili do sada diskriminirani radnici, a najčešće je bila riječ o dostavljačima. Povjerenik Teritorijalnog ureda SSSH Zadar, Goran Bulić, kaže kako su zadovoljni izmjenama Zakona o radu jer na mnogo kvalitetniji način regulira prava radnika.


Kontrola plaća


– Namjera pregovaračkog tima bila je cjelovita i sveobuhvatna izmjena Zakona o radu koji sada predstavlja rezultat usklađenja s direktivama Europske unije. Svakako pozdravljamo izmijenjenu i dopunjenu odredbu Zakona o radu s obzirom da se broj ugovora o radu na određeno vrijeme zaustavlja na maksimalno tri ugovora tijekom razdoblja od tri godine, što je značajno drugačije u odnosu na dosadašnju praksu u kojoj je broj takvih ugovora mogao biti neograničen. Posebno nam je važno uvođenje drugačije zakonske definicije pojma plaće te sada imamo osnovnu ugovorenu plaću koja ne bi trebala biti manja od minimalne. Tu su i svi dodaci vezani za radno vrijeme i neefektivni rad te dodaci za otežane uvjete rada, rad nedjeljom i blagdanima. Važna nam je i izmjena propisa koji Inspekciji rada omogućuju kontrolu minimalne i ugovorene plaće, kao i onu ugovorenu kroz Kolektivni ugovor, ističe Bulić, dodajući kako novi Zakon o radu u ovom dijelu donosi značajan napredak omogućujući alate za bolje reguliranje plaća.
– Važna nam je i izmjena i dopuna kojom se prvi put u Zakon o radu unosi definicija otežanih uvjeta rada, kao i dodataka koji su po toj osnovi ugovoreni kroz pojedinačni ili Kolektivni ugovor o radu. Značajni je napredak postignut i u usklađenju određenih prava koje ostvaruju trudnice i očevi, a jedno od takvih prava je i očinski dopust te dodatna regulacija i fleksibilizacija ugovaranja rada na izdvojeno mjesto rada jer smo u vrijeme pandemije vidjeli da rad od kuće nije bio dobro uređen, a sada su prvi put regulirani uvjeti rada, zaštita na radu te plaća radnika koji iz objektivnih razloga može ili mora raditi od kuće. Te su nam stvari najvažnije, ističe Bulić.


Sindikatu su iznimno važne i promjene koje se odnose na rad za stalne sezonske poslove s obzirom na mogućnost dogovora poslodavca i radnika da tijekom privremenog prekida rada, odnosno razdoblja izvan sezone i ugovora na neodređeno, mogu ugovoriti mirovanje radnog odnosa.


Stalni sezonci


– Poslodavac odjavljuje radnika iz obveznih osiguranja, a radnik u tom razdoblju može sklopiti ugovor o radu s drugim poslodavcem. Alternativno, dogovor poslodavca i stalnog sezonca može biti takav da tijekom privremenog prekida rada radnik nije u obvezi obavljati ugovorene poslove, poslodavac nije u obvezi isplatiti plaću, ali je u obvezi plaćati obvezna osiguranja. Kod ugovora na određeno vrijeme, poslodavac je stalnom sezoncu obvezan u ugovorenom roku ponuditi ugovor za iduću sezonu, a to su isti poslovi s istim ili većim opsegom prava i obveza te je za vrijeme privremenog prekida rada i nakon prestanka ugovora, dužan plaćati obvezna osiguranja, zaključuje Bulić.