Subota, 23. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Još jedan mandat

Mladen Novosel ponovno izabran za predsjednika SSSH

Autor: Hina

03.12.2022. 10:35
Mladen Novosel ponovno izabran za predsjednika SSSH

Foto: Matija Habljak/PIXSELLNa još jedan mandat za predsjednika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) izabran je Mladen Novosel, a okupljeni zastupnici u petak su na  kongresu u Tuheljskim Toplicama, uz ostalo, prihvatili i Rezoluciju o jedinstvu radnika privatnog i javnog sektora, izvijestio je u subotu SSSH.


SSSH okuplja više od 100 tisuća radnica i radnika iz širokog niza djelatnosti privatnog i javnog sektora, a na devetom kongres pod nazivom Za Hrvatsku zadovoljnih radnika, izbrani su i članovi Nadzornog odbora i Statutarne komisije.


U uvodnom govoru Mladen Novosel se osvrnuo na prošlo mandatno razdoblje i kazao da je SSSH, unatoč često nenormalnim uvjetima u kojima su radili članovi sindikata i u kojima se obavljao sam sindikalni rad, pokazao spremnost na akciju i sposobnost prilagodbe kriznim situacijama.
“Naša je zadaća i odgovornost, i tu opet podjednako mislim na Savez i na sve naše sindikate, osvijestiti radnike da se situacija na tržištu rada promijenila i da im se snaga znatno povećala, potaknuti ih i pomoći im da se organiziraju, i da tako sindikalno organizirani, kroz kolektivne pregovore, a ako treba i štrajkove, zahtijevaju i bore se za ono što im pripada – plaće i rad po mjeri čovjeka”, rekao je Novosel.


U Programu rada SSSH 2022. – 2026. najavljen je daljnji rad na izgradnji snage sindikata i poticanje sindikalnih integracija, kako unutar središnjice, tako i izvan nje, oblikovanje javnih politika, snažnije koordiniranje kolektivnog pregovaranja s ciljem povećanja pokrivenosti radnika granskim kolektivnim ugovorima, te sindikalno djelovanje vezano uz digitalnu tranziciju svijeta rada i zagovaranje ambicioznih politika ublažavanja klimatskih promjena.


Prihvaćena je Rezolucija o jedinstvu radnika privatnog i javnog sektora, kojom je SSSH najavio da će aktivno poticati suradnju udruženih sindikata iz javnog i privatnog sektora, kako unutar središnjice tako i na cijeloj sindikalnoj sceni Hrvatske.
Na otvaranju kongresa nazočili su izaslanik predsjednika države, njegov posebni savjetnik za ekonomiju Velibor Mačkić, izaslanik predsjednika Vlade RH, državni tajnik pri Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ivan Vidiš, izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora, potpredsjednica saborskog Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo Majda Burić, pomoćnik ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Dražen Opalić, zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek i predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Mihael Furjan.
Uz domaće goste, na kongresu su bili i vodeći ljudi europskih i međunarodnih sindikalnih središnjica – Luca Visentini, novoizabrani glavni tajnik Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC), Lina Carr, konfederalna tajnica Europske konfederacije sindikata (ETUC), te predstavnici sindikalnih središnjica iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Francuske, Italije, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije, priopćio je SSSH.