ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

Skuplja popularna riba

Slaba ponuda srdele, a cijena nešto veća

Autor: Marina Šaponja

05.06.2023. 09:57
Slaba ponuda srdele, a cijena nešto veća

Foto: Mate KominaPrvog dana lipnja završio je lovostaj na, mnogima omiljenu ribu – srdelu. Jesu li ribari imali sreće s ulovom prvih dana te kakva je ponuda ove vrste plave ribe, provjerili smo na zadarskoj ribarnici. S obzirom na to da srdele, ali i inćuna, u ponudi nije bilo nekoliko mjeseci, bilo je za očekivati kako će potražnja, ali i ponuda ove popularne ribe biti velika, tim više, što je i cijenom prihvatljiva.


No, upravo suprotno. Na zadarskoj ribarnici srdela se nudila tek na jednom štandu. Veliko je to razočaranje, s obzirom na to da je inače ima više. Čini se kako se lokalni ribari ipak u prvim danima nakon lovostaja ne mogu pohvaliti dobrim ulovom ove plave ribe.


Subota ujutro, a na ribarnici nema velike gužve. Ponuda prosječna, za svakog se nađe ponešto. Cijene, ovisno o vrsti ribe, od 4,5 eura pa i više od 10,15 eura za bolje komade.

– Srdele se inače dobro prodaju. Mlađa generacija manje jede, stariji više, ali srdela uvijek prođe, zadovoljni smo. Cijena je 4 eura, morali smo povećati jer je sve išlo gore, troškovi vuku jedno za drugim. Borimo se za opstanak. Ranije je srdela bila oko 3 eura, 20 kuna, sada je 30.


Brancini i orade, standardno, koštaju oko 11 eura, a veća riba ide i do 15 eura, rekla je Sandra Miočić, prodavačica na zadarskoj ribarnici dodajući kako turisti srdele kupuju manje nego domaći.


– Turisti kupe ribu na komade, za njih troje, 12 komada, a naš svit ako spremaju ručak za troje, četvero, uzme dvi kile, to je razlika. Triba se držati naših ljudi, ističe Sandra.


Turisti inače, svrate na zadarsku ribarnicu, najčešće u prolazu. Kada je ponuda bogata ne libe se i potrošiti, za bolji komad ribe dati koji euro više, ali cijene su sve veće, pa i kupci paze na potrošnju, a trgovci su zbog rasta troškova prisiljeni podignuti cijene.


Cijene su, očekivano, u prvim danima nakon lovostaja, nešto veće, a hoće li se kasnije sniziti, ostaje za vidjeti.