Nedjelja, 28. svibnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

Pitali smo vas...

Skidate li vi božićne ukrase na Sveta tri kralja ili čekate Stošiju?

Autor: Matea Guzalić

06.01.2023. 11:15
Skidate li vi božićne ukrase na Sveta tri kralja ili čekate Stošiju?

Foto: PexelsKićenje bora povodom blagdana rođenja Isusa Krista tradicionalni je katolički običaj, kao i njegovo raskićivanje. Međutim, Katolička crkva zapravo nema pravila kada kititi ili raskititi bor, tako da se vrijeme obavljanja ovih aktivnosti razlikuje od obitelji do obitelji.


Mnoge obitelji skidaju ukrase i sklanjaju bor na blagdan Sveta tri kralja, iako liturgijski gledajući božićno vrijeme traje do blagdana Krštenja Gospodinova. Taj se blagdan slavi prvu nedjelju nakon blagdana Sveta tri kralja. Također, u gradu Zadru velik broj obitelji odlučuje skloniti svoj bor na blagdan sv. Stošije koji se slavi 15. siječnja.


Razgovarali smo s nekoliko građana kako bismo saznali kakvi su njihovi običaji te na koji točno blagdan raskićuju svoj bor i božićne ukrase.
– U mojoj kući se već dugo raskićuje bor na blagdan svete Stošije, to nam je tradicija i ne mogu ni zamisliti da radimo drugačije, ispričala je Radoslava Gregov.


– Oduvijek raskićujemo bor na svetu Stošiju, tako moja žena radi, a ona to sve i namješta i sklanja, kazao je Ivan Valčić.


– Mojoj obitelji je svake godine običaj raskititi bor na blagdan svete Stošije, rekao je Ivan Černak.


Uz velik broj građana koji raskićuju bor na blagdan svete Stošije, pronašli smo i one s drugačijim običajima.


– Baka i djed su nas davno učili o svojim raznim običajima, pa smo tako po njima nastavili sklanjati bor na blagdan Sveta tri kralja, ispričao je Zdravko Sabolić.


– U mojoj obitelji postoji dugi običaj raskićivanja bora na Sveta tri kralja, rekla je Valentina.


– Bor raskićujem na Sveta tri kralja po dugom i starom običaju, kazao je Marko.


I dok najveći broj građana raskićuje bor na jedan od navedenih blagdana, postoje i brojne obitelji koje nemaju određen datum za ovu aktivnost.


– Dan kada raskićujemo bor se zapravo mijenja iz godine u godinu, ovisi kad su nam djeca doma, objasnio je Mile Baričević.


– Nemam određeno, ove godine ću ga vjerojatno maknuti tijekom nekog vikenda čim mi se ukaže prilika, rekao je Jure.


– Bor sklanjamo nakon što nam svećenik dođe u blagoslov kuće, neovisno o blagdanima, kazala je Ana Jureško.


Dakle, ne postoje određena vremenska pravila sklanjanja božićnih borova, već svaka obitelj djeluje u skladu sa svojim običajima i tradicijom.