Subota, 13. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Butković obišao Nin, Petrčane i Privlaku

16.04.2018. 17:09
Butković obišao Nin, Petrčane i Privlaku


U sklopu radnog posjeta Zadarskoj županiji ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković danas je sa suradnicima i predstavnicima Zadarske županije te zadarskih gradova i općina obišao Nin,  rivu u Petrčanima gdje su u tijeku radovi na sanaciji obalnog dijela i mula te Privlaku gdje ga je općinski načelnik Gašpar Begonja upoznao s projektom „Privlački gaz“ za koji je u suradnji s tvrtkom Plovput nedavno izrađena studija utjecaja na okoliš.
– Osim vrijednog ugovora za izgradnju luke Tkon danas smo potpisali i osam milijuna kuna vrijedan ugovor za izgradnju luke u Petrčanima koju smo zajedno s gradonačelnikom Brankom Dukićem, županom Božidarom Longinom i ravnateljem Lučke uprave Zadar Davorom Škibolom danas i obišli. Uvidjeli  smo da je to dobar projekt, da radovi napreduju i da će to puno doprinjeti razvoju ovoga mjesta jer definitivno znamo što znači izgraditi rivu i lukobrane u malim mjestima, kazao je ministar Butković naglašavajući važnost ovih radova u turističkom i gospodarskom smislu. Istaknuo je i kako ministarstvo prepoznaje te financijski prati projekte županijskih lučkih uprava na području Hrvatske te da je ove godine za tu svrhu osiguralo 65, a lani 53 milijuna kuna. 
Posjet ministra Butkovića podudario se sa službenim Danom Zadarske županije pa je ovu priliku župan Longin iskoristio za čestitku svim žiteljima zadarskih gradova i općina. 
Ministar Butković sa suradnicima u Općinu Privlaka došao je kako bi se upoznao s projektom nazvanim Privlački gaz. Riječ je o projektu za koji tvrtka Plovput naručila studiju opravdanosti i temeljem nje, 2013. godine ishodila građevinsku dozvolu. Projekt mu je predstavio općinski načelnik Begonja ističući benefiti projekta u gospodarskom i turističkom smislu ne samo za Privlaku već i općinu Vrsi, Ražanac, Povljanu te grad Nin.
– Vrijednost projekta je 21 milijun kuna. Studija je pokazala da bi za radove bilo potrebno 12 mjeseci tijekom kojih bi se eksploatiralo oko 41 tisuću kubika pijeska i 20 tisuća kubika kamena. Projektom bi oživjeli  ne samo Privlaku već i grad Nin, općine Vrsi, Povljanu i Ražanac gdje se također u skoro vrijeme planira izgradnja marine. Kanalom bi se za skoro 16 milja skratila plovidba do Zadra i izbjegao zaobilazak otoka Vira što je još jedna dodatna stavka u korist projekta, ističe Begonja dodajući kako bi se eksploatiorani kamen i pijesak upotrijebili za obližnje lučice i plaže. Burobranom bi se, kaže, zaštitila centralna privlačka lučica koja je trenutno neuvjetna za neke brodove zbog izloženosti buri. Što se pijeska tiče, njime bi se, među ostalim dohranila i plaža na južnom dijelu Privlake gdje prevladava kamen i tako poboljšali turistički sadržaji. Produbljenjem kanala bi se, naglašava Begonja, uspostavila bolja komunikacija između Velebitskog kanala, grada Zadra, Zrmanje, ali i skratio put do Kornata i slično.