Nedjelja, 23. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

Unatoč zahtjevima većine

Sjednica Vijeća u Kalima nije sazvana preko četiri mjeseca, na potezu Ministarstvo

17.11.2022. 13:30
Sjednica Vijeća u Kalima nije sazvana preko četiri mjeseca, na potezu Ministarstvo

Foto: Arhiva ZLPrije više od dva mjeseca smo prvi put izvještavali o političkoj situaciji u Općini Kali, odnosno novoformiranoj većini HDZ-SDP-HSS-HSP predvođenoj dvojicom bivših načelnika, SDP-ovim Duškom Vidovom i HDZ-ovim Markom Kolegom, koja želi smijeniti dosadašnjeg predsjednika Vijeća s nezavisne liste načelnika Bruna Mišlova.


Naime, u rujnu je predsjedniku Marinu Kolegi podnesen zahtjev za sazivanjem izvanredne sjednice tog predstavničkog tijela, na što se on oglušio te je mjesec dana kasnije, u listopadu, zahtjev proslijeđen načelniku Mišlovu, međutim, ni on nije pravovremeno reagirao.


Prema Zakonu o lokalnoj i regionalnoj samoupravi, predsjednik je trebao sjednicu sazvati u roku od petnaest, a načelnik u roku od osam dana. Nakon proteka navedenih rokova, sjednicu može sazvati, na obrazloženi zahtjev najmanje jedne trećine članova predstavničkog tijela, čelnik tijela državne uprave nadležnog za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu, odnosno Ministarstvo pravosuđa i uprave.


Odugovlači se sa sazivanjem
Vijećnik i nekadašnji načelnik Marko Kolega kaže kako nije uredu da sjednica nije sazvana već preko četiri mjeseca, dok je potrebno istu održavati s maksimalnim razmakom od devedeset dana, odnosno tri mjeseca.


– Sjednice još nema, nije mi jasno zašto se odugovlači sa sazivanjem iste. Predsjednik Vijeća i načelnik oglušili su se na pravovaljani zahtjev većine i mislim da to nije uredu. Poslali smo i dopis Ministarstvu pravosuđa i uprave te očekujemo skorašnje raspetljavanje situacije, kratko nam je prokomentirao Kolega.


Tijekom više tjedana pokušavali smo načelnika Mišlova kontaktirati na službeni broj mobitela da čujemo i njegov komentar, odnosno razlog zašto nije sazvao sjednicu ali nismo uspjeli. Jučer smo nazvali i na fiksni općinski broj, a djelatnica Jedinstvenog upravnog odjela nam je potvrdila kako se načelnik nalazi u svom uredu, ali nam je prenijela njegovu poruku da sve upite proslijedimo na adresu elektroničke pošte. To smo i učinili te naglasili kako nam s obzirom na aktualnost teme, odgovor treba što prije, ali do zaključenja broja nismo ga primili.


Prema svemu navedenom, izgledno će kako će u Kalima ponoviti virski scenarij i kako će Ministarstvo pravosuđa i uprave biti primorano sazvati sjednicu Vijeća.


Foto: Arif Sitnica – Marko KOLEGA