Četvrtak, 29. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

RUŽNE SCENE

Scene mokrenja turista i na zadarskim ulicama: "Sigurno tako i u svojoj zemlji"

Autor: Portal ZL

18.07.2023. 09:53
Scene mokrenja turista i na zadarskim ulicama:

Foto: FacebookOvog vikend ušli smo u pravu špicu sezone, a podaci s raznih strana svjedoče o sve većem broju turista. S njima, očito, dolaze i neki problemi. Tako smo već navikli na incidente mokrenja po ulicama gradova, a izvješća o tome već tjednima pune novinske stupce. Situacija je najgora u Splitu odakle svakodnevno dolaze novi primjeri turističkih egzibicionista, ali da ni druga turistička središta nisu lišena takvih ispada, svjedoči i snimka iz Zadra.


Naime, na društvenim se mrežama, pojavila snimka mladića koji urinira pored Trga Petra Zoranića, odmah uz Kapetanovu kulu.


Facebook stranica Trn u oku.. Zadar


Fotografija je objavljena na Facebook stranici TRN U OKU… Zadar, a samo je jedna u nizu koja prikazuje neprilično ponašanje turista usprkos upozorenjima. Uz objavljenu fotografiju stoji i naslov “Sigurno tako i u svojoj zemlji postupaju”, a očekivano i drugi su se pridružili osudama komentirajući kako je mladić mogao pronaći i neki grm, odnosno maknuti se negdje drugdje.
Kako smo već pisali, Split je odlučio stati na kraj ovom problemu pa su tako odredili kazne za sve koji ne poštuju pravila ponašanja, a one su došle i do stranih medija.


Podsjetimo, propisane kazne u Splitu se ispisuju konzumaciju hrane i pića na stepenicama ili na podu površine koja ih može isprljati ili oštetiti, kao i za zadržavanje ispred ugostiteljskih objekata nakon kraja radnog vremena. Tako će se s 300 eura kažnjavati: konzumiranje alkohola na površini javne namjene (one površine manje 100 metara od škola i vrtića, unutar zone A koja obuhvaća prostor grada unutar baroknih bedema izgrađenih u 17. stoljeću; vršenje nužde na površinama javne namjene, spavanje u parkovima na travnjacima, trgovima i na drugim površinama javne namjene; konzumacija hrane ili piće na površini javne namjene, zadržavanje u ugostiteljskim objektima nakon kraja radnog vremena.


Također, s 300 eura kažnjavaju: penjanje i sjedenje po spomenicima i spomen pločama; ulaženje, penjanje i/ili kupanje u fontanama i nuđenje i ugovaranje usluge taksi prijevoza koja nije unaprijed dogovorena. 150 eura je iznos kazne za povraćanje na površinama javne namjene.