Nedjelja, 10. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

U gradskoj knjižnici

Ribafish održao predavanje učenicima od petog do osmog razreda

Autor: Đurđa Baljak

06.02.2023. 20:01
Ribafish održao predavanje učenicima od petog do osmog razreda

Foto: Đurđa BaljakPoznati hrvatski bloger Ribafish, odnosno Domagoj Jakopović u Gradskoj je knjižnici Zadar održao predavanje djeci od petog do osmog razreda na temu zaštite okoliša. Pored toga im je pričao o projektu RokOtok koji je realizirao u spomen svom pokojnom sinu. Naime, s obzirom na to da mu je obećao da će s njim obići i upoznati sve hrvatske otoke,​ odlučan je bio u ispunjenju obećanja te se nastavio baviti s tim avanturističkim putovanjem uključivši i drugu djecu.


– Jako sam sretan što ste me opet pozvali u Zadar nakon što smo tu u dvije godine otplivali sve otoke koji su naseljeni. Sad je došlo na red da malo i pričam o tome. Pišem knjigu o svemu tome, ali trenutačno prvo ovako po školama i knjižnicama širom Hrvatske pričam o tome. Stvarno sam presretan što su me pozvali iz američkog veleposlanstva. Doduše mislio sam da ću ići u Ameriku održati predavanja, ali i Zadar je divan kao početak jednog prijateljstva i izlaganja, kazao je simpatični Ribafish te dodao kako je tema predavanja ekologija, odnosno očuvanje mora.


Sve zbog jednog obećanja


– Ima jedan jako zanimljiv podatak, a to je da na našem svijetu postoji jedan otok koji je zapravo najveći otok na svijetu. Međutim, riječ je o tzv. otoku smeća koji se nalazi ispod Havaja. Veličine je dvije površine Francuske, objasnio je Ribafish i istaknuo kako su te neke sitnice bitne kako bi pomogle djeci da shvate koliko je važno paziti na okoliš i ne bacati smeće te se osvrnuo na svoju pustolovinu RokOtok.
– Riječ je o četverogodišnjoj avanturi s jednom godinom pauze. Sve to je napravljeno zbog jednog obećanja, a i poruka je kako se treba držati i ispunjavati obećanja. Isto tako želimo poručiti da se treba baviti sportom, istraživati, putovati, degustirati, upoznati bolje svoju domovinu jer je prekrasna, rekao je Ribafish te dodao kako je zaboravio ponijeti kartu na kojoj su nacrtani svi hrvatski otoci jer, kako kaže, nije samo ekologija u pitanju, već i znanje o geografiji te putovanja. Na njegovim putovanjima ga je pratilo mnoštvo djece s kojom je čistio plaže.


Planuli svi primjerci knjige


– Kad smo krenuli u cijelu tu avanturu projekta RokOtoka imao sam 500 primjeraka svojih knjiga jer sam mislio da nema šanse da bude više djece od toga broja. Međutim, nakon tri dana smo morali štampati još. Imao sam susrete s preko 6000 djece sa svih strana Hrvatske, kazao je ponosno Ribafish i naglasio kako je napravio dobru stvar ako barem dvadeset posto djece shvati važnost očuvanja okoliša, odlaska u prirodu i druženja s obitelji i prijateljima u prirodi, odnosno da manje sjede za kompjuterima i mobitelima.


– Onda sam napravio jednu lijepu stvar. Htio bih najaviti kako ne planiram prestati s avanturom RokOtok. Dogodine napadamo škole, idemo malo dijeliti knjige, čistiti plaže i nadam se da ću doći ponovno u Zadar kada bude toplije vrijeme i nadam se da će mladi naučiti da se smeće baca tamo gdje mu je mjesto, poručio je Ribafish.