Utorak, 3. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

Gužve u restoranima

Restorani na Poluotoku u blagdansko vrijeme prepuni

Autor: Doria Kolanović

03.01.2023. 14:59
Restorani na Poluotoku u blagdansko vrijeme prepuni

Foto: Arif SitnicaIako su restorani ove godine zaobišli manifestaciju Đir po gradu, čini se da svejedno privlače goste. U vrijeme inflacije Zadrani, ali i stranci, ipak si priušte pokoji izlazak kako bi okusili dobru spizu na zadarskom Poluotoku. S obzirom na to da se u spizi najviše gušta baš u ovo blagdansko vrijeme, mnogo je restorana sudjelovalo i u Danima bakalara gdje su Zadrani mogli probati bakalar spremljen na razne načine, tradicionalne i moderne. U zimskom zatišju teško je ne primijetiti da se iz restorana čuju ćakule i vide ljudi koji uživaju u finoj hrani i nazdravljaju čašom vina.


– Uglavnom su tijekom zime najčešći gosti lokalni ljudi. Posao je prvo slab pa krene sedam do deset dana prije Badnjaka, može se primijetiti lagani porast posla u usporedbi s prošlom godinom u blagdansko vrijeme, kazao je voditelj jednog popularnog zadarskog restorana.


No, izgleda da su i turisti odlučili istražiti Zadar i njegovu zimsku gastronomsku ponudu.
– Posla ima puno više u odnosu na studeni, ali otprilike podjednako u usporedbi s prošlom godinom u ovo vrijeme. Uglavnom je riječ o domaćim ljudima, turista nije bilo prije blagdana. Već u vrijeme Božića i Nove godine imamo otprilike 50% domaćih posjetitelja i 50% turista. Na primjer, ako imamo šest stolova, često se dogodi da su za svih šest stolova stranci. Najčešće su domaći posjetitelji dolazili tijekom Dana bakalara. Imali smo dnevne menije i tri slijeda jela, riblji i mesni, svaki dan nešto drugačije. Također, promet su poprilično činile i tvrtke koje su kod nas imale organizirane domjenke, otkrio nam je drugi zadarski ugostitelj.


Dakle, čini se da Zadar živi i zimi – Zadrani oživljavaju hladni Poluotok i pokazuju turistima kako se gušta u našem gradu i čarima dalmatinske spize.