Foto: Arif Sitnica
Iako su restorani ove godine zaobišli manifestaciju Đir po gradu, čini se da svejedno privlače goste. U vrijeme inflacije Zadrani, ali i stranci, ipak si priušte pokoji izlazak kako bi okusili dobru spizu na zadarskom Poluotoku. S obzirom na to da se u spizi najviše gušta baš u ovo blagdansko vrijeme, mnogo je restorana sudjelovalo i u Danima bakalara gdje su Zadrani mogli probati bakalar spremljen na razne načine, tradicionalne i moderne. U zimskom zatišju teško je ne primijetiti da se iz restorana čuju ćakule i vide ljudi koji uživaju u finoj hrani i nazdravljaju čašom vina.
– Uglavnom su tijekom zime najčešći gosti lokalni ljudi. Posao je prvo slab pa krene sedam do deset dana prije Badnjaka, može se primijetiti lagani porast posla u usporedbi s prošlom godinom u blagdansko vrijeme, kazao je voditelj jednog popularnog zadarskog restorana.
No, izgleda da su i turisti odlučili istražiti Zadar i njegovu zimsku gastronomsku ponudu.
– Posla ima puno više u odnosu na studeni, ali otprilike podjednako u usporedbi s prošlom godinom u ovo vrijeme. Uglavnom je riječ o domaćim ljudima, turista nije bilo prije blagdana. Već u vrijeme Božića i Nove godine imamo otprilike 50% domaćih posjetitelja i 50% turista. Na primjer, ako imamo šest stolova, često se dogodi da su za svih šest stolova stranci. Najčešće su domaći posjetitelji dolazili tijekom Dana bakalara. Imali smo dnevne menije i tri slijeda jela, riblji i mesni, svaki dan nešto drugačije. Također, promet su poprilično činile i tvrtke koje su kod nas imale organizirane domjenke, otkrio nam je drugi zadarski ugostitelj.
Dakle, čini se da Zadar živi i zimi – Zadrani oživljavaju hladni Poluotok i pokazuju turistima kako se gušta u našem gradu i čarima dalmatinske spize.
najnovije
najčitanije
Crna Kronika
pp pag
POLICIJA RIJEŠILA SLUČAJ Kaznene prijave protiv vandala koji su uništili adventske ukrase na Pagu
Zadar & Županija
ima i gorih
Evo koliko košta Božić u Zadru: cijene blagdanske košarice oko nacionalnog prosjeka
Rukomet
Trener Zadra 1954
Nino Jerak: ‘Zadovoljan sam, ali uvijek tražim više od igrača – bez toga nema napretka’
Ostalo
kol'ko para toliko muzike
SINIŠA VUCO POSTAO REPER Poslušajte pjesmu koju je snimio s Krešom Bengalkom i Yurijem
Zadar & Županija
talijanski proizvođač
Hausbrandt i Ribili priznanjem „Place of Excellence“ nagrađuju izvrsnost u kulturi pripreme kave
Plodovi zemlje i mora
U straigradu
NAJULOV 2025. Antonio Koić ulovio je ribu života
Zadar & Županija
Lijekovi za otoke
Napravili smo đir s brodskom ljekarnom: “Ma ovo je pun pogodak, donijela nam je život!”
Županija
Stari problem
Liječnik Makedonac napustio otok, Ižani opet bez svog liječnika
Zadar
nakon 16 godina
Boćarski klub »Crvene kuće« prestaje s djelovanjem, a “odjavili” su se na poseban način
Zadar
educiranje i informiranje