Četvrtak, 22. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Tjedan prevencije

Rak vrata maternice u Hrvatskoj se svakog dana dijagnosticira jednoj ženi

Autor: Jana Šolman

20.01.2023. 10:47
Rak vrata maternice u Hrvatskoj se svakog dana dijagnosticira jednoj ženi

Foto: Arhiva ZLRak vrata maternice je jedan od najčešćih oblika raka kod žena, a unatoč napretku u liječenju i prevenciji, ovaj oblik karcinoma i dalje predstavlja veliki zdravstveni problem. Međutim, prevencija i rano otkrivanje su upravo ono što je ključno u smanjenju smrtnosti kod ovog oboljenja.


S ciljem podizanja svijesti i informiranja o načinima prevencije i ranog otkrivanja ovog oblika raka, svake se godine u trećem tjednu siječnja obilježava Europski tjedan prevencije raka vrata maternice, što je ove godine u tjednu od 16. do 22. siječnja.


Osim toga, u subotu, 21. siječnja, obilježit ćemo i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice.
Prema podatcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), rak vrata maternice najčešće pogađa žene u dobi od 35 do 55 godina te se u Hrvatskoj svakog dana dijagnosticira jednoj ženi, a svaki treći dan od njega umire jedna žena. U velikoj većini slučajeva ova zloćudna bolest prouzročena je infekcijom humanim papiloma virusom »HPV« te je trenutačno otkriveno više od 200 tipova HPV-a, a njih čak 50-ak inficira genitalno područje, no gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može se spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a i preventivnim pregledima kod ginekologa.


Prevencija glavni cilj


– Prevencija raka vrata maternice je i dalje primarni cilj svih ginekologa. Naša svrha je provoditi i raditi na Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka vrata maternice te smo dužni redovito provoditi kontrole naših pacijenata i pratiti koliko je vremena prošlo od kada je pacijentica zadnji puta radila Papa test, kazao je dr. med. Ivica Vlatković, specijalist ginekologije i opstetricije.


Papa test je jednostavna pretraga za žene kojom se utvrđuje postoje li neke promjene na stanicama vrata maternice te se koristi za rano otkrivanje raka vrata maternice. Uzimanje brisa za Papa test obavlja se tijekom ginekološkog pregleda.


– Uzima se mala količina površinskih stanica rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice, a uzorak se šalje u citološki laboratorij. Većina žena čiji nalaz Papa testa ukazuje na blagu promjenu neće trebati liječenje, ali manji broj njih imat će veće promjene koje će zahtijevati daljnje liječenje. Nama Papa test pomaže da izdvojimo skupinu rizičnih žena kod kojih je pronađena neka promjena na Papa testu te je tu prava vrijednost ovog testa. Naime, on nam pomaže da iz opće populacije izdvojimo te rizične skupine, a ako je došlo do oboljenja, možemo na vrijeme intervenirati, ispričao je ovaj ginekolog.


Najdjelotvornije mjere u sprječavanju ovog oboljenja i njenog glavnog uzročnika su informiranost i znanje o rizicima i zaštiti, odgovorno spolno ponašanje, odlasci na redovite liječničke preglede kod ginekologa ili urologa te cijepljenje protiv HPV-a.


Informiranost i znanje


– Postoji cjepivo za zaštitu od određenih tipova HPV-a, koji je glavni uzročnik razvoja raka vrata maternice, te se u osnovnim školama provodi program cijepljenja. Upravo je ta prevencija u osnovnim školama najvažnija, a zatim i prevencija koja uključuje redovite Papa testove. Ove dvije strategije bi svi trebali primjenjivati, ali važno je i odgovorno spolno ponašanje, jer nikada ne znate tko je prenositelj, objašnjava Vlatković te dodaje da je vrlo važno pružati informacije o ovome još u osnovnoj i srednjoj školi.


Otkriven u predstadiju ili početnom stadiju, rak vrata maternice može biti liječen s velikim uspjehom, a podizanjem svijesti o prevenciji i edukacijom o ovom velikom zdravstvenom problemu možemo pomoći sebi, ali i drugima.