Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

RAČUNA SE NA EU SREDSTVA

Bolnica gradi Centar za simulacije, naprednu dijagnostiku i inovacije

Autor: Marina Vlakić

03.11.2022. 17:46
Bolnica gradi Centar za simulacije, naprednu dijagnostiku i inovacije

Foto: Arif SitnicaOpća bolnica Zadar kreće u realizaciju projekta za još kvalitetniju uslugu svojim pacijentima. Riječ je gradnji Centra za simulacije, naprednu dijagnostiku i inovacije kojim će se, kako nam je kazao ravnatelj dr. Željko Čulina, unaprijedili učinkovitost bolničke zdravstvene skrbi.


Centar će se graditi na mjestu zgrade starog Odjela za interne bolesti, a već je objavljen i natječaj za izradu projektne dokumetacije u vrijednosti od 800.000 kuna. Bolnica računa na sredstva europskih fondova, što bi joj uvelike olakšalo realizaciju projekta. Naime, zadarska je bolnica iznimno aktivna u privlačenja sredstava te se prijavljuje na sve raspoložive natječaje iz EU fondova, stalno pripremajući nove projekte. Tako su dobili i gotovo dva milijuna kuna za projekt solarne elektrane na zgradi Poliklinike.


Povezivanje odjela


Ravnatelj Čulina napominje kako najnovijim projektom planiraju smještanje i opremanje Odjela za patologiju, citologiju i sudsku medicinu, zatim Odjela bolničke ljekarne, Odjela za transfuzijsku medicinu i centar za edukaciju simulacije u okviru znanstvene jedinice Opće bolnica Zadar kao i povezivanje s izgradnjom tople veze s Odjelom interne-
– Kako bi se osigurali digitalizacija, bolja povezanost i dostupnost Odjela za patologiju, citologiju i sudsku medicinu, Odjela bolničke ljekarne, Odjela za transfuzijsku medicinu te centar za edukaciju i simulacije s bolničkim odjelima potrebno je pristupiti opsežnom zahvatu koji predviđa rušenje zgrada koje ne zadovoljavaju minimalne potrebe i standarde zahtijevane svojom namjenom te izgradnja nove zgrade prilagođene prostorno, ekološki i tehničko-tehnološkim postignućima. S obzirom na novo financijsko razdoblje 2021.-2027. i dostupnost financiranja putem EU fondova, Opća bolnica Zadar priprema dokumentaciju za prijavu na pozive za dostavu projektnih ideja, kaže Čulina, napominjući da su izrađeni projektna dokumentacija, idejno rješenje, glavni projekt, izvedbeni projekt te odobrenja nadležnih službi nužnih za dobivanje građevinske dozvole koja je uvjet za prijavu na pozive za dostavu projektnih ideja.


Otvoren postupak javne nabave


– Trenutno je putem Elektroničkog oglasnika javne nabave otvoren postupak javne nabave za izradu projektne dokumentacije – faza idejnog, glavnog i izvedbenog projekta za rušenje i izgradnju zgrade Centar za simulacije, naprednu dijagnostiku i inovacije. Predviđeno otvaranje ponuda, ne bude li izmjena, je 9. studenog 2022. godine. Prema objavljenom projektnom zadatku detaljnije su navedeni prostorije i uvjeti koje je potrebno uzeti u obzir kod izrade projektne dokumentacije. Izdvajamo samo najužu podjelu bez detalja koji su navedeni u projektnom zadatku: na nivou prizemlja planiramo smještanje mrtvačnice i Odjela bolničke ljekarne, na prvom katu planiran je Odjel za patologiju, citologiju i sudsku medicinu, na drugom Odjel za transfuzijsku medicinu i na trećem Centar za edukaciju i simulacije u okviru znanstvene jedinice Opće bolnice Zadar, pojašnjava Čulina te dodaje kako će vrijednost radova biti poznata nakon izrade projektne dokumentacije, a Opća bolnica projektnu ideju namjerava prijaviti u okviru Programa Konkurentnost i kohezija 2021.-2127. godine.


Naime, bolnici će ovaj projekt donijeti i veliki korak u povezivanju odjela s obzirom da se s postojećom zgradom Internog odjela ne može postići cilj funkcinalnog povezivanja s ostalim odjelima. Zgrada je sagrađena još 1978. godine i novi su odjeli naknadno nadograđivani, često uz znatnu visinsku razliku, zbog čega je onemogućena kvalitetna komunikacija među odjelima. Gradnja Centra za simulacije, naprednu dijagnostiku i inovacije taj bi nedostatak stoga ispravila.